DRUŠTVO PREPORUKA

UPRAVA ZA BEZBJEDNOST HRANE: U Crnoj Gori nema piletine “Ptuj” zaražene salmonelom

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove tvrdi da ne postoji mogućnost da se na tržištu Crne Gore nađe piletina zaražena salmonelom proizvođača Perutnina Ptuj Pipo d.o.o. Čakovec, a koja je povučena sa tržišta te zemlje.

Ministarstvo poljoprivrede  Hrvatske povuklo je u subotu pileća prsa s kostima bez kože proizvedeno 29. marta 2017. godine., slovenačkog firme “Perutnine Ptuj” zbog salmonele.

-Ne postoji mogućnost da se na tržištu Crne Gore nađe navedena nebezbjedna serija ovog mesa, jer se u Crnu Goru ne uvozi svježe živinsko svježe meso iz fabrike Perutnina Ptuj Pipo d.o.o. Čakovec, Hrvatska. Kompanija Perutnina Ptuj obavlja djelatnost klanja i rasijecanja živine u većem broju odobrenih objekata koji se nalaze na području više država u okruženju, a koje posluju u sklopu više subjekata, odnosno firmi. U Crnu Goru se uvozi živinsko meso proizvođača „Perutnina Ptuj“ iz sljedećih objekata i država:

Perutnina Ptuj, D.D. Potčeva cesta 10. Ptuj (broj objekta SI 71) Slovenija, zamrznuto živinsko meso;

Perutnina Ptuj, D.O.O. Srbac (broj objekta BA K -3-032) Bosna i Hercegovina, zamrznuto živinsko meso; i

Perutnina Ptuj, A.D. Topiko, Petefi brigade 2, Bačka Topola (broj objekta RS 02010) Srbija, svježe živinsko meso.

U 2017. godini, iz ovih objekata proizvođača „Perutnina Ptuj“, uvezeno je meso u ukupnoj količini od  214.889 kilograma – 12 pošiljki zamrznutog živinskog mesa i proizvoda od živinskog mesa iz Slovenije, 3 pošiljke zamrznutog živinskog mesa iz Bosne i Hercegovine i 30 pošiljki svježeg živinskog mesa iz Srbije-navodi se u saopštenju.

Ističu da su sve pošiljke podvrgnute obaveznim pregledima od strane granične veterinarske inspekcije i proglašene zdravstveno bezbjednim za stavljanje na tržište Crne Gore.

„Koristimo priliku da savjetujemo potrošačima da obrate posebnu pažnju pri kupovini svježeg ili zamrznutog živinskog mesa. Ova vrsta mesa zbog svojih svojstava spada u vrlo kvarljivo meso, ukoliko se ne čuva na propisanoj temperaturi – svježe na najviše +4 C a duboko zamrznuto na -18 C. Ukoliko potrošači primijete bilo kakve promjene boje, mirisa ili posumnjaju u temperaturni  režim čuvanja i izlaganja živinskog mesa potrebno je da to odmah prijave nadležnim organima u cilju otklanjanja nepravilnosti u određenim prodajnim objektima- zaključuje se u saopštenju.

Izvor: cdm.me