ZANIMLJIVOSTI

BBC O PIĆU NA PROSTORU EX YU: Kako se britanski novinar zaljubio u rakiju

Rakija je brend balkanskih zemalja, baš kao što su kokteli u tropskim zemljama. I oni koji je piju svako jutro, teško će je se ikada odreći. Gotovo i da nema stranca koji je probao našu rakiju i nije imao bar jednu riječ hvale. Ali to su pretežito stariji ljudi, i to većinom u selima. Mlađi, češće biraju viski, pivo ili vino.

BBC-ev novinar Dejvid Farli objavio  je reportažu o “balkanskoj rakiji” koja ga je posebno zaintrigirala na njegovom putu “po Balkanu”.

-Ako putujete po Balkanu, teško da ćete izbjeći da probate rakiju. U Hrvatskoj i Crnoj Gori prave “lozu” od grožđa, a u Srbiji češća je šljivovica, ali i rakija od dunja, marelica, jabuka čak i banana-navodi on.

Rakije variraju svojim ukusima, ali i jačinom pa mogu sadržavatii i od 40 do 60 posto alkohola.

-U Vojvodini je dovoljno samo sa nekim uspotaviti kontakt očima i u sljedećem trenutku ćete se naći za stolom ispijajući nečiju domaću šljivovicu, a uz doručak dočekivala me i boca rakije kako bi mogao “zaliti” kafu”. Svi imaju oca ili djeda ili nekoga ko pravi domaću rakiju i svi se kunu da je njihova najbolja-napisao je BBC-ev novinar Dejvid Farli.

U Srbiji ima preko 10 000 privatnih proizvođača rakije, a država im dopušta proizvodnju do 200 litara godišnje, a posebno ih veseli, kako navodi autor, revolucija ponovnog ispijanja rakije i pokretanja novih proizvodnji.

Izvor: vecernji.hr