NAŠE PRIČE

BJELOPOLJKA NIKOLINA ŠEVČENKO NA STUDIJAMA U MOSKVI: Moji preci su napustili Rusiju za vrijeme revolucije

 

Bjelopoljka Nikolina Ševčenko odlučila je da usavršava svoje obrazovanje u inostranstvu onda kada je u srednjoj školi dobila stipendiju za istaknute đake zahvaljujući kojoj je tada boravila u Sjedinjenim Američkim Državama. Kasnije je odlučila da upiše fakultet, ipak, negdje drugo – u Rusiji.

– Studentkinja sam druge godine ruskog hemijsko tehnološkog univerziteta D. I. Mendeljejev, koji važi za jedan od najboljih ruskih univerziteta iz oblasti hemije, na fakultetu Biotehnologija – rekla je ona za MNE magazin.

Korijeni

Ona je, kako se prisjeća, od malena voljela da izučava ruski jezik. Oduvijek je, kaže, bila fascinirana ruskom kulturom i istorijom, a pojasnila je i otkud, zapravo, proizilazi ta neopisiva ljubav.

-Volim da kažem da se vraćam korijenima, jer su se moji preci doselili u Crnu Goru za vrijeme revolucije u Rusiji.  Konkurisala sam za stipendiju Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, dobila pozitivan odgovor i tako ostvarila svoj dugogodišnji san – rekla je ona.

Nikolina kaže da je oduševljena tamošnjim studijama na kojima izučava hemiju i biologiju. Zadovoljna je, kaže, ruskim obrazovnim sistemom, kao i nastavom na njenom univerzitetu, iako nekada zna da bude izuzetno naporna.

 -Ali, došla sam ovdje s ciljem da steknem odlično obrazovanje i trudim se da to i ostvarim. Za ovu oblast sam se odlučila jer me interesuje hemija i biologija, a znanja koja ovdje steknem mogu primijeniti na mnogim poljima – pojašnjava ona.

Dobrodošlica

Rusi su, priča Nikolina, dosta slični našem narodu. Kada je pošla tamo da studira prisjeća se kako su se na fakultetu svi  trudili da se osjeti dobrodošlom.

– Tako da mi nije predstavljalo problem da se prilagodim ovdašnjem načinu života – kaže ona, uz osmijeh.

 Oduševljena je i gradom. Moskva je, kako navodi, ogroman grad, koji vrvi neprestano, učestale su gužve u saobraćaju, a ljudi uvijek nekuda žure. Na početku joj se činilo da su Moskovljani  dosta nedruželjubivi, distancirani, ali kako vijeme prolazi sveukupni utisak o njima za Nikolinu postaje sve bolji.

–  Rusi itekako njeguju svoje bogato kulturno nasljeđe, redovno posjećuju galerije, muzeje, pozorišne predstave i čitaju mnogo više nego drugi narodi. Najbolja djela klasične literature potiču iz Rusije, nauka cvjeta, na svakom koraku se mogu sresti izvanredni spomenici kulture i zaista, za svakog se može naći nešto interesantno – rekla je Bjelopoljka.

Kada je u razgovoru za naš portal ispričala čime je sve fascinirana u Moskvi, Nikolina se osvrnula i na neke pojedinosti koje joj baš i nijesu dopadljive. Ono što joj se ne sviđa je, kako ističe, svakako klima.

 -Zime su dosta hladne i vrlo je često da je Moskva više od četiri mjeseca okovana snijegom i ledom – rekla je ona.

Balet, opera…

Megalopolis kakav je Moskva, s druge strane, kaže da daje mnogo zanimljivog sadržaja, tako da se trudi da slobodno vrijeme ispuni na najbolji mogući način. Ona najradije posjećuje balet i operu, šeta prelijepim parkovima prijestonice, a ponekad se i opusti sa društvom u nekom od mnogobrojnih klubova. 

-Hobi mi je učenje stranih jezika, a uz mnogo stranaca na univerzitetu, koji imaju želju da mi pomognu, to nikada nije bilo lakše.  Govorim srpski, ruski, engleski i španski jezik, a od nedavno sam počela da učim i francuski – rekla je Nikolina.

Ona nam je ispričala i kako tamošnji građani gledaju na ljepote Crne Gore. Oni, kako kaže, koji znaju ponešto o našoj državi ili su imali priliku da je posjete, imaju samo riječi hvale.

– Smatraju je rajem u kojem se mogu sresti očaravajući pejzaži. Mnogima se sviđa crnogorska nacionalna kuhinja, povoljna klima i mogućnost da se s mora na planine stigne brzo. Drugima se trudim da što više približim našu kulturu i običaje, pokazujem fotografije, pripremam jela i, naravno, pozivam da posjete Crnu Goru – rekla je ona, uz osmijeh.

Nikolina je do sada na polju obrazovanja nizala samo uspjehe. Ona je, između ostalog, navela i da je drugi razred srednje škole završila u američkoj državi Ajova, gdje je bila stipendista programa A-SMYLE koji istaknutim srednjoškolcima daje priliku da jednu godinu provedu u Sjedinjenim Američkim Državama. Ona želi da nastavi da napreduje i bude među najboljima, jer smatra da čovjek uvijek može da bude bolji nego što je juče bio.

-Imajući u vidu kakvom se naukom bavim, voljela bih da se sav trud u laboratorijama isplati i da na neki način moja otkrića pomognu čovječanstvu – rekla je Nikolina.

N.Đ.