MODA PREPORUKA

FOTO: Ovo je inovativna pre fall kolekcija Isei Mijakea

Slavni dizajner Isei Mijake predstavio je pre fall kolekciju za 2017. godinu pod nazivom ,,Natural Phenomena”, a svaki komad odjeće ručno su kreirale zanatlije prateći skice dizajnera.
Spajani, a zatim bojeni materijali, koji su nastali korišćenjem tradicionalnih tehnika, predstavljaju munje. Efekat ,,krvarenja” boja stvoren je karakterističnim materijalima i stepenom bojenja. Serija ,,Baked Stretch”, koja predstavlja dugine boje na nebu, kreirana je uz pomoć nekoliko panela kako bi bili stvoreni bogati i ritmički talasi. Tkanine se pomjeraju i rastežu svaki put dok se korisnik odjeće kreće. Serija ,,Steam Stretch” ima dinamičnu formu, koja kreira snažan utisak, zahvaljujući materijalu koji je duplo tanji od uobičajenog. Materijali su lagani i mekani u nevjerovatnoj paleti boja, što je još jedna od karakteristika kuće ,,Issey Miyake”, koja je i ovaj put pomjerila modne granice. Predivno obojena serija materijala na prugice, nastala je korišćenjem prirodnih vlakana vune, pamuka i poliestera. Karakteristična struktura, sa grubim, ali neravnim površinama, stvara jednostavan, a opet tako moderan dizajn.

This slideshow requires JavaScript.


Isei Mijake (Issey Miyake) je japanski modni kreator, rođen 22. aprila 1938, u Hirošimi. Studirao je grafički dizajn na Tama umjetničkom univerzitetu u Tokiju, a diplomirao je 1964. Poslije toga, radio je i gradio karijeru u Parizu i Njujorku, da bi se 1970. vratio u Japan i otvorio ,,Miyake Design studio”. Osamdesetih je počeo da eksperimentiše sa tehnikama plisiranja, koje bi omogućile veću fleksibilnost tkanine i jednostavniju proizvodnju i održavanje. Omiljen je u svijetu baletske umjetnosti, gdje je godinama dizajnirao za slavno baletsko pozorište u Frankfurtu.
Bez ovog japanskog kralja mode danas ne prolaze veći i značajni događaji u svijetu. Iza sebe ima mnogo poznatih kolekcija, stručnih nagrada i priznanja. Njegove kreacije nosile su mnoge poznate osobe. Osim avangardnih kreacija, u svijetu visoke mode dizajnirao je mnogo linija za mušku odjeću i donji veš, a iza sebe ima nekoliko linija parfema (u saradnji sa firmom Shiseido) koji se ističu po neobičnim i mirisnim notama i ambalažama. Ističe se i po dizajnu odjeće dobijenom obrnutom tehnologijom proizvodnje, kod kojeg su materijali prvo izrezani i prošiveni, a tek onda oblikovani uzorcima nabora u parnim presama.
Takođe, važno je napomenuti da se nakon uspješnih linija parfema okušao u dizajniranju satova te osmislio i posebnu liniju staklenih boca za brend ,,Evian”.
Zanimljivosti o slavnom dizajneru
– Kao sedmogodišnjak preživio je pad bombe na rodnu Hirošhimu.
– Njegovo ime nalazi se u gotovo svim važnim modnim i tekstilnim udžbenicima budući da je početkom osamdesetih uveo novi način dizajniranja odjeće dobijene obrnutom tehnologijom.
– Osnovao je prvi dizajnerski muzej u Japanu.
– Godine 2006. dobija ,,Kyoto” nagradu za umjetnost i filozofiju.
– Jedan od njegovih velikih prijatelja bio je Stiv Džobs.

Izvor: nezavisne.com
Foto: Issey Miyake