DOM PREPORUKA

SVEČANA DEKORACIJA STOLA: Unesite lični dodir u sve što pravite

Bozicni vijenac (foto: HAARALA HAMILTON)

Božićni vijenac može da bude čudesno jednostavan, ali vrlo efektan centralni dio stola, kaže kreativni direktor ,,The White company”-a Majk Vinstenli za ,,Daily telegraph”.
Kod njega su presudne nijanse u kreiranju svečanog trenutka bijela, srebrna, staklo i dosta zelenila.
Za rustični osjećaj predlaže da se salvete vežu konopom i stavi grančica ruzmarina.
Naravno, tu su i crveni detalji, a mogu se iskoristiti i bombice koje su preostale od kićenja jelke.
Igrajte se, budite kreativni. Stvar je  u tome da se u sve unese lični dodir i time napravi jedinstvena trpeza koju će svi pamtiti.
Stilistkinja Fiona Lihi ima bogate klijente sa Bliskog istoka, plemiće, direktore modnih kuća ,,Louis Vuitton” i ,,Christian Dior”, te Stelu Mekartni kojima nije problem da izdvoje milion funti za priređivanje zabave. Međutim, ono na čemu Lihi uvijek insistira jeste lični dodir, rukom napravljeni detalji.

Foto: MARTIN POPE FOR THE TELEGRAPH

– U stvaranju lijepe trpeze pažnja je na detaljima, a ne na pretjeranom budžetu. U ovo doba hiperkonzumerizma i uniformnosti, stvarno volim kada se čini kao da je neko uzeo pet minuta svog vremena da stvori nešto lično, bilo da je u pitanju elegantna kartica ili meni – kaže Lihi.

Foto: JONATHAN BUCKLEY

Cvijeće je, takođe, podsjeća Keli Elis, divan i elegantan detalj, bilo da je to lišće posuto po stolu pored svijeća ili jednostavna staklena vaza sa kukurijekom, vrbom ili mahovinom iz bašte.
Za parfimerku Lin Heris sve je u mirisu, a ove godine se, kaže, odlučila za miris sibirskih borovih iglica, tamjana i kedra. Rodža Dov, takođe parfimer, predlaže za ubrzane rezultate da se mirisne svijeće postave sat prije nego što gosti dođu.

Foto: Perfumer H

– Bilo da je riječ o večeri ili božićnjem ručku, izbjegavajte miris cimeta kako se ne bi miješao sa mirisom hrane. Ono što predlažem jesu mirisi smreke, pomorandže, citrusni mirisi poput bergamota koji revitalizuju dom i cijelu atmosferu. Pomislite samo o efektu kakav neko ko ljušti pomorandžu u zagušljivom vozu ima – odmah odvlači taj ustajali vazduh – naglašava Dov.
B.R.