DOM PREPORUKA

PRAZNIČNA TRPEZA: Pileći terin, sijeno salata i domaći marshmallows

Foto: La cuisine creative

Pileći terin
Sastojci: 600 g pilećeg bijelog mesa, 3 kuvana jajeta + 2 svježa, 200 g kačkavalja, 200 g mesnate slanine, 1 glavica crnog luka, 1 manja kifla, 1 kašika senfa, so, biber

Priprema:

Foto: La cuisine creative

Pileće filete sameljite ili sitno isjeckajte, ali ostavite par cijelih kockica mesa jer će tako terin ljepše izgledati u presjeku. Crni luk sitno isjeckajte i propržite na ulju, a kiflu potopite u malo mlijeka da omekša.

Kačkavalj i kuvana jaja isjecite na sitnije kockice i izmiješajte sa bijelim mesom. Dodajte 2 svježa jajeta, crni luk, kiflu koja je omekšala, senf i začine po ukusu. Ukoliko je potrebno, možete dodati i malo prezle i kockice propržene slanine. Možete čak staviti jednu crvenu papriku isjeckanu na sitne kockice, da bi malo prošarali meso.

Kalup namažite margarinom i pospite prezlom, a zatim obložite tankim šnitama slanine i stavite pripremljenu smjesu. Ako su šnite suviše dugacke, samo ih prebacite preko ivica kalupa i posle fino ušuškajte preko mesa.

U veći, dublji pleh sipajte vodu i staviti kalup sa mesom, pazite da voda dopire do polovine kalupa. Pecite na 200 C oko 1 sat, a pri kraju pečenja pažljivo izvadite terinu iz kalupa i zapecite je jos malo sa svih strana da dobije finu koricu… bon appétit!

Predlog za serviranje: terin, kao i bilo koje drugo pečenje, možete poslužiti uz krompir pripremljen na vojvotkin način. Krompir koji je skuvan, ocijedite od vode i fino ispasirajte. Dodajte vrlo malo mlijeka, komadić maslaca i jedno do dva jajeta, pa sve lijepo sjedinite. Smjesa treba da bude dovoljno mekana da se uz pomoć šprica mogu napraviti ,,ružice”.

Tijesto stavite u vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i na papiru za pečenje istisnite ,,ružice”. Stavite ih u zagrijanu rernu i kratko zapecite tek toliko da ivice blago zarumene. Poslužite ih kao prilog uz meso ili koristite kao dekoraciju na tanjiru.

Foto: Coolinarka

Sijeno salata
Sastojci: 2-3 krompira, 2-3 mrkve, 4 jaja, 4-5 kiselih krastavaca, 1 vrećica light majoneza, 1 kisela pavlaka, 10 dkg salame/ pileća, ćureća/ i 1 limun.
Priprema
Očišćeno povrće i jaja se skuvaju i ohlade./u vodu staviti so prilikom kuhanja/. Izmješa se: majonez, pavlaka i sok od limuna. Doda se so i bijeli biber po ukusu. U posudu u kojoj će se poslužiti/ ako se ima staklena, prozirna / ,,gratati ” – ribati sve po redu u slojevima: prvo krompir, pa mrkva, potom krastavci, staviti malo preliva/pavlaka, majonez i limun/pa nastaviti sa ,,gratanjem” jaja u cijelo s tim da odvojiti 2 žumanca, salama, sir. Na kraju se izlije i premaže sav preliv i po vrhu se na sitno grata žumance.
Posluživanje
Salata predivno izgleda u staklenoj, prozirnoj posudi. Prilikom posluženja voditi računa da se kašikom uzmu do dna svi slojevi.
Domaći marshmallows

Foto: La cuisine creative

Sastojci: 300 g sitnog šećera, 75 g šećera u prahu, 1 bjelance, 150 ml hladne vode, 2 kesice želatina (20 g), 150 ml tople vode + 200 g kokosa za dekoraciju, 1 kašika kakao praha

Priprema:

U dublju posudu staviti šećer, bjelance i hladnu vodu. Posebno razmutiti želatin u toploj vodi i dodati u prethodnu smjesu. Sve mutiti mikserom oko 30 minuta. Pomiješati kokos i kakao, pa jedan dio rasporediti na dno pravougaone tepsije. Preko toga sipati umućenu smjesu, lijepo poravnati i posuti ponovo kokosom i kakaom. Ostaviti par sati u frižideru da se lijepo stegne, a zatim isjeći na kocke i uvaljati u preostalu mješavinu kokosa. Čuvati na hladnom a može se i zamrznuti.

Napomena: u umućenu smkesu se može dodati i par kapi arome po ukusu, recimo od maline, pa će kolačići dobiti nježnu roze boju i fini ukus. Gotove kockice marshmallowsa možete staviti na štapiće ili papirnate ukrasne cjevčice i dobićete vrlo dekorativne popse. 🙂
Tekst i foto: Coolinarka/La cuisine creative