ART PREPORUKA

STIŽE AUTORSKA I GLUMAČKA EKIPA: Premijera filma ,,Santa Maria della Salute” u petak u ,,Cineplexx-“u

Premijera filma ,,Santa Maria della Salute” zakazana je za petak, 23. decembar, sa početkom u 20 časova u podgoričkom ,,Cineplexx”-u. Premijeri će prisustvovati autorska i glumačka ekipa filma, a ulaznice su već u prodaji.

Priča o Lazi Kostiću počinje u Veneciji, pred crkvom Santa Maria della Salute, zbog koje se pjesnik u mladosti pjesmom ljutio na dužda što je za gradnju te crkve posjekao silne šume u našim krajevima.
Ovo je emotivna ispovijest o najvećoj srpskoj ljubavnoj priči, o odnosu najvećeg pjesnika srpske književnosti i mlade, učene, prelijepe Lenke Dunđerski. Film nas vodi kroz život i unutrašnju borbu velikog i „drukčijeg“ čovjeka, pjesnika, prevodioca, doktora prava, novinara… U poznom dobu, Lazi će se duh Lenke Dunđerski i crkva Santa Maria della Salute među sobom preplitati i dovesti do stvaranja njegove najčuvenije pjesme.
Naša priča prati čitav taj neobično dinamični život, kažu producenti ovog ostvarenja.
Uloge tumače Tamara Aleksić kao Lenka Dunđerski, Vojin Ćetković kao Laza Kostić, Nebojša Ilić, Aleksandar Berček, Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović, Aleksandar Đurica, Nebojša Dugalić, Joakim Tasić, Nela Mihajlović, Srđan Timarov, Miki Krstović, Svetlana Bojković, Nebojša Kundačina, Radoje Čupić, Milica Grujičić, Tihomir Stanić i drugi. Režiser i scenarista je Zdravko Šotra, direktor fotografije Veselko Krčmar, muziku je radio Vojkan Borisavljević, kostime Ivanka Krstović, scenografiju Dejan Anđelković, maske Dubravka Bušatlija, a montažu Petar Putniković. Izvršni producenti su Dragan Đurković i Dejan Lutkić.
Producenti su ,,Vision tim“ u saradnji sa RTS-om i ,,MM production“ u dijelu snimanja u Crnoj Gori.
Ekipa Montenegro magazina bila je na snimanju na Cetinju i tada su zabilježeni kadrovi upoznavanja Laze Kostića i Sime Matavulja.
– Ovo je najteži posao koji sam radio do sada. Kao što kažu, na muci se poznaju junaci – rekao nam je tada Dejan Lutkić i naglasio da je to projekat sa više od 170 glumaca sniman u Beogradu, Vršcu, Somboru, Novom Sadu, Subotici, Cetinju, Herceg Novom i Bijeloj.
Milutin Mima Karadžić igra vojvodu Boža, kako je rekao tada, ,,uz knjaza Nikolu, jednog od duhovitih Crnogoraca”.
– Zadovoljstvo mi je da igram u ovom projektu iz razloga što to radi Zdravko Šotra, jedan od naših najboljih reditelja. Drugo, što je ovo jedan od najvećih projekata što je rađen kod nas u regionu. Treće, što je izuzetno zanimljiva priča – istakao je Karadžić.
Vojin Ćetković nam je tada otkrio da će gledaoci vidjeti stvaranje pjesme ,,Santa Maria della Salute”.
– Mnogi kolege, uključujući i mene, pokušavaju da kažu tu pjesmu i mislim da ne postoji način da se kaže toliko dobro kao kad se ta pjesma doživi čitajući. Mislim da je prosto nemoguće, jer je toliko kompleksna. To je kao kada ekranizujete neki roman. Mislim da je to najljepša pjesma koju sam u životu pročitao i govorio – kazao je Ćetković za MNE magazin.
B.R.
Foto: B. Šekularac