ART SLAJDER

BILI SMO: Na Cetinju snimaju najljepšu ljubavnu pjesmu u režiji Zdravka Šotre

santa-marija-de-la-salute_snimanje_sotraRežiser Zdravko Šotra dugo je sanjao i dosanjao san da na ekran ovjekovječi život pjesnika, patriote, filozofa, istoričara i prvog prevodioca Šekspirovih djela u Srbiji Laze Kostića. Projekat nosi naziv ,,Santa Maria della Salute“, po pjesmi koju je stih po stih pisao deset godina, a koja govori o neostvarenoj ljubavi prema Lenki Dunđerski. Ta ljubav počela je kada je Kostić bio u pedesetim godinama, a Dunđerski u dvadesetim.
Laza Kostić značajan dio života proveo je i u Crnoj Gori, pa je tako red došao i da se filmska ekipa nakon Srbije preseli u našu zemlju, na Cetinje.
santa-marija-de-la-salute_snimanje_05
Ekipa MNE magazina došla je na snimanje u času kada na spratu nekadašnjeg bugarskog poslanstva, sada ,,Gradske kafane“, sreću se u sobi Simo Matavulj kojeg tumači Nebojša Dugalić i Laza Kostić (Vojin Ćetković).
Na setu su danas od pet ujutru vrijedno radili i Milutin Mima Karadžić, Dejan Lutkić, Slaviša Čurović, Emir Ćatović i drugi.
Danas nismo bili u mogućnosti da dobijemo izjavu od reditelja o značaju samog projekta, ali u pređašnjim izjavama Šotra je istakao da je Kostić od velike važnosti za kulturu i političku istoriju naših prostora, te da je ovo ,,jedan od najsloženijih i najozbiljnijih projekata koje sam ikada radio“.
vojin-cetkovic___laza-lazarevic_02Ćetković je objasnio da ,,već tri godine liježe i budi se sa stihovima Laze Kostića“, te da stihove pjesme ,,Santa Maria della Salute“ niko ne može da prenese onako kako zaslužuju.
– Mnogi kolege, uključujući i mene, pokušavaju da kažu tu pjesmu i mislim da ne postoji način da se kaže toliko dobro kao kad se ta pjesma doživi čitajući. Mislim da je prosto nemoguće, jer je toliko kompleksna. To je kao kada ekranizujete neki roman – kazao je Ćetković za MNE magazin.
On je za naš portal dodao da misli da je to najljepša pjesma koju je u životu pročitao i koju je govorio, ali ,,uvijek postoji određeno nezadovoljstvo poslije govorenja, jer nisam u stanju da je kažem onako kako ona zaslužuje i to što ona nudi”.
Tokom filma Ćetković upravo govori Kostićeve stihove, pa smo ga, uzevši u obzir sve što nam je prethodno rekao, pitali kako se izborio prilikom snimanja sa tim.
– Ovo su posebne okolnosti, ovdje sam govorio pjesmu ne kao recitator, ne kao glumac, nego u određenoj situaciji. Gledaćete stvaranje pjesme – otkrio je Ćetković za MNE magazin.
santa-marija-de-la-salute_snimanje_mima-karadzicMilutin Mima Karadžić igra vojvodu Boža.
– On je, uz knjaza Nikolu, jedan od duhovitih Crnogoraca. Zadovoljstvo mi je da igram u ovom projektu iz razloga što to radi Zdravko Šotra, jedan od naših najboljih reditelja. Drugo, što je ovo jedan od najvećih projekata što je rađen kod nas u regionu. Treće, što je izuzetno zanimljiva priča – istakao je Karadžić naglasivši da je Kostić bio ,,izuzetno zanimljiv čovjek koji je proveo sedam godina na Cetinju kod Knjaza“.
Karadžić je otkrio i pojedinosti iz Kostićevog života.
– Svakog jutra je džogirao po Cetinju i kad god je izašao da džogira vojvoda Božo ga je komentarisao. To su duhoviti komentari, to je moja uloga – rekao je on iskažavši žal što se danas bore sa kišom na Cetinju.
santa-marija-de-la-salute_snimanje_02Producent serije ,,Santa Maria della Salute“ i jedan od glumaca Dejan Lutkić kazao je da je Šotra idejni tvorac projekta, te da je to bio njegov san.
– U nekom trenutku mi je predložio da to uradimo zajedno, tako da smo Dragan Đurković i ja producenti cijele priče. Zajedno smo sa Šotrom okupili impozantnu glumačku ekipu na čelu s Vojinom Ćetkovićem i mladom glumicom Tamarom Aleksić koja igru Lenku Dunđerski. Imamo više od 170 glumaca. Snimali smo u Vršcu, Somboru, Novom Sadu, Subotici i eto nas i u Crnoj Gori gdje je Laza Kostić proveo sedam ili osam godina, gdje je bio blizak saradnik kralja Nikole, kasnije bio urednik uglednog časopisa. Postoji kuriozitet – časopis je imao 18 strana, devet strana je uređivala pozicija, devet opozicija. Laza Kostić je sve to nadgledao – govori Lutkić zanimljivosti iz života Laze Kostića.
On je otkrio da se poslije Cetinja ekipa seli u Herceg Novi, te u Bijelu, gdje će snimati na brodu ,,Jadran“, poslije čega se vraćaju u Beograd.
Za projekat kaže da je veliki i jako komplikovan, te da zahtjeva mnogo snage i energije.
– Ovo je najteži posao koji sam radio do sada. Kao što kažu, na muci se poznaju junaci – rekao je Lutkić, otkrivši ovom prilikom i to da se kraj snimanja očekuje krajem oktobra u Beogradu, te da će film izaći krajem godine, a serija početi sa emitovanjem krajem februara.
Producenti su ,,Vision tim“ u saradnji sa RTS-om i ,,MM production“ u dijelu snimanja u Crnoj Gori.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga

One Response to BILI SMO: Na Cetinju snimaju najljepšu ljubavnu pjesmu u režiji Zdravka Šotre