ART PREPORUKA

ART: Preminuo pisac Edvard Olbi

Foto: Chester Higgins Jr./The New York Times

Foto: Chester Higgins Jr./The New York Times

Američki dramski pisac Edvard Olbi, trostruki dobitnik, poznat po djelu ,,Ko se boji Virdžinije Vulf”, preminuo je sinoć u 88. godini.
Edvard Olbi je najveću popularnost stekao 1962. godine predstavom ,,Ko se boji Virdžinije Vulf?” nakon čega je dobio status najvećeg živog dramskog pisca u SAD-u.
Trostruki dobitnik Pulicerove nagrade, Olbi je pisao ,,tmurnim humorom, istražujući tamne strane braka, religije, podizanja djece i američkog načina života”, navodi BBC.
Njegov najpoznatiji rad, ,,Ko se boji Virdžinije Vulf ?”, portret raspadanja braka predstavljen kroz jednu noć, odbijen je 1963. za Pulicerovu nagradu, nakon debitovanja na Brodveju godinu ranije.
Savjetodavni odbor za nagradu je odluku donio zbog brojnih psovki i seksualnih tema.
Kasnije je na isti tekst snimljen film u kojem glume Ričard Barton i Elizabet Tejlor.
Olbi je nastavio da piše u svojim 70-im, a 2008. je premijerno odigrana predstava po njegovom tekstu o identičnim blizancima pod nazivom ,,Me, Myself And I”.
Pulicerove nagrade dobio je za djela ,,The Delicate balance”,,,Seascape” i ,,Three tall women”, dok se u našem pozorištu i dalje igra njegova ,,Koza, ili ko je Silvija?” u režiji Danila Marunovića sa glumcima Markom Baćovićem, Nadom Vukčević, Dejanom Ivanićem i Emirom Ćatovićem.
Izvor: RTCG

kud duga