ART SLAJDER

VIDA OGNJENOVIĆ O MIRI STUPICI: Rekla je: ,,Neće mi smrt doći kao olakšanje nego kao jedno novo iskustvo“

Foto: Nova misao

Foto: Nova misao

Vida Ognjenović predstavu ,,Ženidba i udadba (simpatija i antipatija) itd.“ u post-festivalskom dijelu ,,Grada teatra“ između crkava u Starom gradu u Budvi posvetila je sinoć glumici Miri Stupici koja je preminula na taj dan.
– Ja sam s glumcima porazgovarala prije predstave. Imali smo malu probu, odnosno mali dogovor. Rekla sam: ,,Umrla je jedna učiteljica energije glume, jedna velika glumica koja je mogla apsolutno sve na sceni, od ćutanja do petominutnih monologa“, da je Mira sve radila na svoj način, veoma inteligentan, jedna obrazovana osoba i jedna glumica koja je znala i nama tumačila, svojim saradnicima, da je gluma otkrivalačka umjetnost, gdje se otkrivaju najtajanstvenije pore humanih osjećanja, humane duše i humanih razloga za razne stvari – rekla je Ognjenović za MNE magazin.
Mira Stupica je, dodaje, osim što je bila velika glumica, koju je veoma cijenila i s kojom je rado radila, bila i njena prijateljica.
– Ja se zaista osjećam veoma ožalošćeno i jedno hoću da kažem, da Mira Stupica je umrla u 93. godini potpuno svjesna i života i smrti i potpuno svjesna svega. Nije umrla kao udaljena od realnosti i udaljena od svojih znanja i od svojih osjećanja. Naprotiv,  ona je bila spremna i rekla je: ,,Ja sam živjela kako sam htjela, živjela sam bogato, imala sam siguran, veliki, zanimljiv život i neće mi smrt doći kao olakšanje nego kao jedno novo iskustvo“ – prenijela je Ognjenović sjećanja na svoju veliku prijateljicu u razgovoru za MNE magazin.
B. Radonjić

kud duga