PREPORUKA ZDRAVLJE

STRUČNJACI ZA BEZBJEDNOST I KVALITET HRANE OTKRIVAJU: Ovo su namirnice koje ne jedemo ljeti

Foto: Women's Health

Foto: Women's Health

Dolaskom ljeta stiže i sve veća opasnost da putem namirnica u organizam unesemo bakterije koje nam mogu uzrokovati mnoge zdravstvene probleme. Stoga, stručnjaci za sigurnost i kvalitet hrane otkrivaju za portal Women's Health što oni izbjegavaju da jedu i zbog čega.

Sirovo ili slabo pečeno meso i hrana iz bifea

Foto: Women's Health

Foto: Women's Health

Sirovo ili meso pečeno na niskim temperaturama prava je podloga za razvijanje e. koli i salmonele, prenosi Večernji. Konzumirajući takvo meso, bakterije prolaze kroz probavni sistem, mogu se razmnožiti u organzimu i uzrokovati zdravstvene probleme. Meso pecite na visokim temperaturama. Sirovo ili slabo pečeno meso izbjegavam da jedem. Hrana iz bifea takođe, nije bezbjedna, jer postoji mogućnost da se bakterije prenese s jednog sastojka na drugi, kaže profesorica sa Univerziteta Pensilvanija Katrina Netls Kater.

Sirova jaja

Foto: Women's Health

Foto: Women's Health

Sirova jaja ili jela u kojima su ona jedan od sastojaka u širokom luku izbjegava stručnjak za bezbjednost hrane Džejms Rašing sa Univerziteta Merilend. Posebna je opasnost jesti ih u toplijim, tropskim krajevima, ali ako se i ne čuvaju prikladno može doći do razvoja mikroorganizma koji mogu uzrokovati zarazu i zdravstvene probleme.

Pipun

Foto: Women's Health

Foto: Women's Health

Nuačnici u laboratoriju u Beltsvilu otkrili su da ne možete dovoljno dobro očistiti dinju, odnosno pipun da bude na zadovoljavajućem nivou.
– Susreo sam se s nekoliko osoba čija su oboljenja bila povezana upravo s jedenjem pipuna – tvrdi Darin Detviler, stariji koordinator za prevenciju bolesti uzrokovanih hranom na Univerzitetu Nortistern u Bostonu.

Ostrige

Foto: Women's Health

Foto: Women's Health

Ostrige se jedu sirove, a te žive školjke filtriraju vodu, nečistoću i postoji rizik od obolijevanja uzrokovanog bakterijama ili virusima koji mogu ostati ,,zarobljeni” u njihovom mesu, tvrdi Džefri T. Ležon, vođa istraživanja u Centru za agrikulturna istraživanja i razvoj u Ohaju.

Svježe mlijeko

Foto: Women's Health

Foto: Women's Health

Svježe mlijeko predstavlja opasnost zbog mogućnosti obolijevanja uzrokovanih bakterijskim infekcijama. Svježe mlijeko nije prošlo kroz proces pasterizacije i zbog toga izbjegavam da ga pijem, tvrdi Felisija Vu, profesorica na državnom univerzitetu Mičigen.

Izvor: N1info.com/Vecernji/Women's Health