PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

OLDOS HAKSLI: Pisac koji je uticao na hipi kulturu i prikazao strahote ,,vrlog novog svijeta”

Foto: reasontostand.org

Foto: reasontostand.org

Životi književnih stvaralaca prepuni su nepoznatih ili manje poznatih pojedinosti, koje su uticale na nastanak književnih djela i njihov pogled na svijet i društvo. Navodimo nekoliko zanimljivih podataka iz života Oldosa Hakslija, autora čuvenog distopijskog romana „Vrli novi svijet”, koji stoji ,,rame uz rame” sa Orvelovom „1984”.

Hakslijeva porodica imala je više poznatih naučnih i književnih stvaralaca među svojim precima. Tako je njegov djeda Tomas Henri Haksli, čuveni biolog iz viktorijanskog perioda, stvorio riječ „agnostik”, 1869. godine.

Pisac je takođe bio produktivan u stvaranju novih riječi: prvi je upotrijebio termine „dadaista”, „futurologija”, „nimfomanski”… Oksfordski rječnik engleskog jezika navodi Hakslija kao tvorca tih riječi, kao i riječi „seksofon” ‒ u značenju imaginarnog muzičkog instrumenta koji budi seksualnu želju, a pominje se u „Vrlom novom svijetu”.
Malo ljudi zna da je Haksli napisao svojevrsni nastavak „Vrlog novog svijeta”, tačnije razmatranje – koliko se njegovih „predviđanja” obistinilo poslije više od 25 godina od pojavljivanja romana.
Njegov sumorni zaključak bio je da se svijet kreće u pravcu užasavajućeg društva iz „Vrlog novog svijeta” brže nego što je očekivao.

Dva vjerovatno najčuvenija autora istog žanra bili su u jednom momentu učenik i profesor. Veoma je zanimljiv podatak da je Haksli bio profesor Džordžu Orvelu. On je Orvelu na čuvenom „Itonu” predavao francuski jezik.

 

Njegov književni rad i stavovi po tom pitanju znatno su uticali na hipi kulturu 60-ih godina 20. vijeka, kao i na Timotija Lirija, a grupa „The Doors” odabrala je svoje ime prema naslovu Hakslijeve knjige „Vrata percepcije” (1954).

Oldos Haksli umro je 22. novembra 1963. godine. S obzirom na to da je istog dana u Dalasu izvršen atentat na američkog predsjednika Džona Kenedija, piščeva smrt nije privukla mnogo medijske pažnje.

Nesuđena Alisa
Takođe, zaniljivo je da je Volt Dizni odbio Hakslijev scenario za ekranizaciju „Alise u zemlji čuda”, navodeći da je razumeo tek svaku treću riječ. Scenario je predviđao miješanje igranih djelova i animacije, a zasnivao se na prijateljstvu između pisca Luisa Kerola i junakinje Alise Lidel.

Izvor: rts.rs