DOM PREPORUKA

SVI GA PRAVE: Sok od nane je hit ljeta (recept)

O zdravim svojstvima nane ili mente već odavno je sve poznato. Koristimo je kao začin, a u čaju je neprikosnovena. Ali, jeste li znali da od nane možete napraviti voćni sirup koji će vas osvježavati cijelo ljeto? Kad vidite količine šećera u ovom receptu, nemojte dizati frku, uzmite u obzir da se ovdje radi o sirupu, koji ćete razređivati sa običnom vodom, kiselom vodom ili nekim drugim sokom. Može vam poslužiti čak i za neke koktele, a priprema je krajnje jednostavna.6005871270_a5e8e05c93_z

Sve što vam je potrebno za ovaj recept je:
½ kg svježe nane

3 kg šećera

4 l vode

Kesica limuntusa

Šećer prelijte hladnom vodom i stavite na šporet da lagano prokuva (kao da pravite šerbet). Kad je sirup prokuvao, smanjite na nisku temperaturu i ostavite da poklopljeno kuva oko pola sata.

Nakon što se sirup prilično ukuvao, skinite ga sa šporeta, dodajte limuntus i svježu nanu (listove i grančice), sve dobro promiješajte, poklopite i ostavite da stoji 24 sata. Sjutradan sok procijedite kroz čistu gazu i ulijte u sterilne flaše. Čuvajte na tamnom mestu i uživajte cijelo ljeto u svom osvježavajućem sirupu od mente.

Izvor: lifepress magazin