DRUŠTVO SLAJDER

POBJEDNICI DRŽAVNOG TAKMIČENJA-ENGLESKI JEZIK: Petar, Staša i Vasilisa postigli najbolje rezultate

 

ucenici_41

Danas predstavljamo učenike osnovnih škola koji su postigli zavidan uspjeh na Državnom takmičenju iz engleskog  jezika i njihove mentore.

nikoleta pantovic

Nikoleta Pantović-Nikolić

Nikoleta Pantović – Nikolić, profesorica engleskog jezika u JU OŠ „Drago Milović“ Tivat, za Državno takmičenje je pripremala učenika Petra Brinića. Za naš portal profesorica kaže da je rad sa djecom, prije svega,  neizmjerno zadovoljstvo i neiscrpni izvor inspiracije koju implementira u nastavni proces.

– Upravo su učenici ti koji nam signaliziraju čemu treba dati poseban akcenat bilo da se radi o načinu prezentovanja gradiva ili  evaluaciji istog. Shodno tome, esencijalno je nastavu prilagoditi individualnim potrebama učenika. Upravo se na taj način identifikuju učenici koji ubrzano savladavaju nastavno gradivo. Rad sa darovitim učenicima je zahtjevan obzirom da je nastavni plan i program prilagođen radu sa prosječnim učenicima. Nakon identifikacije darovitih učenika neophodno je procijeniti njihov nivo znanja i kreirati poseban plan. U ovom pojedinačnom slučaju, kao dobra metoda mi se pokazalo obogaćivanje programa u okviru redovne nastave. Međutim, kada imate jednog kompletnog učenika, kvalitetnog i odgovornog i uz minimalan napor i rad rezultati ne mogu izostati. Takođe, želim da  pomenem i podršku od strane koleginica sa dugogodišnjim iskustvom-kaže profesorica Pantović-Nikolić.

 Petar Brinić, učenik  IX razreda JU OŠ „Drago Milović“ Tivat, na Državnom takmičenju je osvojio prvo mjesto iz engleskog jezika. Za Petra učestvovanje na Državnom takmičenju predstavlja priliku da svoje znanje pokaže sebi, a i drugima.

Petar Brinić

-Talenat sam otkrio u školi, nastavnici su primijetili da sam sve zadatke riješavao bez poteškoća. Osim mentora, motivišu me roditelji i moji prijatelji. Uzor su mi svi ljudi koji su uspjeli da savladaju mnoštvo jezika. Porodica, kao i društvo, uvjek su bili tu za mene, i podržavali su me. Najdraža mi je nagrada koju sam osvojio na Državnom takmičenju iz engleskog  zato što je to najveća nagrada koju sam do sada dobio- otkriva Petar za MNE magazin.

 

Valentina Mandić – Pandurica je profesorica engleskog jezika u JU OŠ “Blažo Jokov Orlandić“ u Baru, ima devetnaest godina radnog iskustva. Njen moto je da se mogu postići odlični rezultati u učenju engleskog jezika, ako  je  nastavnik profesionalan i radi na svom permanentnom usavršavanju. Ona je za Državno takmičenje pripremila učenicu Vasilisu Petranović, koja je osvojila prvo mjesto.

valentina mandic pandurica

Valentina Mandić-Pandurica

-Svojim prvim ulaskom u učionicu, počela je moja profesionalna i životna magija. Rad sa djecom za mene predstavlja inspiraciju i izazov, učionica scenu na kojoj su glavni akteri učenici koji pasionirano učestvuju u izvođenju  zadataka, trudeći se da ispune zadate ciljeve, tragajući za boljim, drugačijim, smjelijim, koristeći svoje pune potencijale, učeći nove riječi, izraze i pojmove, nekada i nesvjesni koliko su napredovali. Stvarajući prirodnu atmosferu u učionici, pokušavam da razvijem učeničku individualnost i kreativnost, podstičući ih da rade smjelo, bez stresa, da uče iz sopstvenih grešaka, da razvijaju receptivne vještine, tj. da usvajaju strane riječi i izraze kao prepoznatljivu melodiju. Kompetetivnost je važan segment u učenju stranog jezika, koji kod učenika podstiče razvoj jezičkih i komunikativnih vještina, tj. razvoj jezičkih potencijala i veću uspješnost u budućem životu. Dodatnim radom sa nadarenim učenicima oplemenjujem nastavnički poziv, dajući primjer svojim učenicima kako je učenje cjeloživotno usavršavanje, koje zahtjeva posvećenost i istrajnost, a nosi sa sobom neslućeno zadovoljstvo i privilegiju- ističe profesorica Mandić-Pandurica.

 

Vasilisa Petranović

Vasilisa Petranović, učenica devetog razreda  JU OŠ „Blazo Jokov Orlandić“ Bar, na Državnom takmičenju je osvojila prvo mjesto iz engleskog jezika. -Interesantno mi je da učim.Volim da čitam, svoje slobodno vrijeme koristim da pročitam klasična djela iz književnosti ili knjige nagrađenih pisaca.Volim da budem dio imaginarnog svijeta i da gradim neke nove svjetove u mojoj mašti. Čitajući, otkrila sam svoju sklonost ka učenju stranih jezika, pogotovo engleskog. Ta ljubav je duboko prisutna u meni. Maštam da jednog dana živim u Los Angelesu ili Njujorku, da budem prevodilac, da putujem… Moji roditelji su takođe primijetili moju sklonost ka učenju stranih jezika i od malih nogu su me podržavali u ideji da više naučim. Koristim sva sredstva koja su mi dostupna za učenje stranih jezika, slušam englesku rok muziku i gledam filmove bez prevoda, razgovaram sa svojom profesoricom na engleskom o mnogim interesantnim temama. Početkom ove godine na školskom takmičenju sam ostvarila zavidan broj poena i pružila mi se mogućnost da predstavljam našu školu i grad na Državnom takmičenju iz engleskog jezika.To je bila šansa! Uz svesrdnu pomoć  i podršku moje nastavnice Valentine, pripreme su protekle u šaljivoj atmosferi. Od nje sam naučila kako se sve može postići bez stresa ako to stvarno voliš i želiš. Ona je postala moj uzor za engleski jezik uvijek nasmijana i sa puno toplih riječi za svoje učenike-kaže Vasilisa.

Ona se prisjetila atmosfere pred takmičenje.

-Kada sam ušla u učionicu gdje se održavalo takmičenje, riječi su počele same da klize po papiru. Sa nestrpljenjem sam čekala rezultate! I na usmenom dijelu ispita je bilo nevjerovatno. Maksimum poena, prvo mjesto! Prvo nisam vjerovala kada sam čula rezultate, sve se desilo vrlo brzo, ali kažu da se najljepše stvari dešavaju tako. Da ne pominjem kolika mi je bila čast i privilegija što predstavljam svoj grad, školu, porodicu…Nadam se da će mi ova nagrada donijeti još puno novih uspjeha na polju obrazovanja i da će moj primjer poslužiti svima koji žele da pokažu svoje znanje i umijeće-priča Vasilisa.

dragana drljevic

Dragana Drljević

Dragana Drljević je profesorica engleskog jezika u JU OŠ ,,Oktoih“ Podgorica. Ona je bila mentor Staši Dubak, koja je osvojila treće mjesto iz engleskog jezika na Državnom takmičenju. Smatra da je rad sa djecom uvijek zahtjevan, ali da je pravo uživanje raditi sa talentovanom i ambicioznom djecom.

-Tokom mog višegodišnjeg rada moji đaci su se više puta plasirali u prva tri mjesta, ali ovogodišnji uspjeh, učenice Staše mi je možda i najdraži jer je bila jaka konkurencija. Posebno mi je drago kada vidim djecu koja engleski jezik prepoznaju kao jezik budućnosti, kada ga istinski i s ljubavlju uče. Takođe je zadovoljstvo nekada i da mi profesori učimo od svojih đaka- zaključila je profesorica Drljević.

Staša Dubak, učenica IX razreda u JU OŠ ,,Oktoih“ Podgorica, osvojila je treće mjesto na Državnom takmičenju iz engleskog jezika. Interesovanje prema engleskom jeziku se javilo u četvrtom razredu i od tada je Staša počela samostalno da istražuje, radi testove sa Interneta i ubzano uči.

Staša Dubak

-Stečeno znanje i veliku zainteresovanost je prepoznala moja mentorka Dragana Jovićević  u šestom razredu, a naš naporan rad je ove godine rezultirao i osvajanjem trećeg mjesta na Državnom takmičenju gdje sam u velikoj konkurenciji  po broju osvojenih poena bila druga. Na prvom mjestu mi je porodica, a onda moje odjeljenje  od kojeg imam veliku podršku. Oni su vjerovali u mene kada sam i sama gubila nadu, bodrili me i trudili se da eliminišu moju tremu. Radost na njihovim licima moja je najveća nagrada- kazala je Staša za  MNE magazin.

Mn.M.