PREPORUKA ZDRAVLJE

KANADSKI NAUČNICI OTKRILI: Kartaške, društvene i kompjuterske igre za brži oporavak od moždanog udara

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Jednostavne kartaške igre, poput šnapsa, pomažu u oporavku pacijenata koji su preživjeli moždani udar, kažu kanadski stručnjaci.

Naučnici su utvrdili da igre poboljšavaju njihove motoričke sposobnosti, piše BBC.

Jednak učinak imaju društvene igre jenga, bingo i kompjuterske konzolne igrice, stoji u studiji objavljenoj u stručnom časopisu ,,Lancelot Neurology”.

Kanadski tim ispitivao je 141 pacijenta koji su nedavno preživjeli moždani udar i teško su pokretali jednu ili obje ruke.

Oko polovinu pacijenata prebačeno je na rehabilitaciju igricama na konzoli Wii, a ostali su igrali društvene igre, uključujući kartaške.

Obje grupe pokazale su znatno poboljšanje motoričkih sposobnosti na kraju dvonedjeljne, odnosno četvoronedjeljne rehabilitacije.

Još važnije, obje su grupe bile jednako uspješne, ističu naučnici.

– Svi volimo tehnologiju i vjerujemo da je ona bolja od staromodnih pristupa, ali to ponekad nije slučaj. U ovoj smo studiji pokazali da je jednostavna rekreacija koja se može praktikovati bilo gdje jednako uspješna kao i tehnologija – rekao je dr Gustavo Saposnik iz bolnice St. Michael u Torontu.

Aleksis Vironij iz Britanskog udruženja za moždani udar ističe da je istraživanje ohrabrujuće, jer sugeriše da jeftine i svima dostupne aktivnosti mogu pomoći u oporavku paijenata s moždanim udarom.

Izvor: Vecernji.hr