ART PREPORUKA

TAMARA RADUSINOVIĆ: Crteži su odraz moga duha

13517520_10208206839901829_6318134913786783904_oTamara Radusinović večeras će se u 20 sati u Galeriji ,,Modigliani” predstaviti prvom samostalnom izložbom.
Ona je menadžerka internacionalnog biznisa po struci, a radila je i kao PR u Turističkoj organizaciji Podgorica više od deset godina.
– Više nisam portparolka, ali uzeći u obzir da su i struka i posao koji sam dugo radila naizgled nespojivi sa crtanjem, arhitekturom ili grafičkim dizajnom, u mom slučaju ono što im je zajedničko sam upravo ja – ona ja koja ostvaruje istinsku i iskrenu komunikaciju sa okruženjem, sa ljudima, samo je sredstvo komunikacije drugačije – ondje je riječ, ovdje je crtež – objašnjava Radusinović za MNE magazin.
Smatra da je upravo sada došlo pravo vrijeme da počne da živi svoju ljubav za umjetnošću, jer baš u današnjem životnom trenutku kaže nam da želi da se bavi nepragmatičnim stvarima, ,,koje nas sve samo čine sputanim i robovima navika.
Crteži koji će biti izloženi su samo dio jedne cjeline i otprilike je oko 300 njih uramljeno u kombinacijama po dva, tri ili četiri crteža. Svaka kombinacija crteža predstavlja po jednu pričicu.
– Baš kao što su i crteži i nastajali spontano, bukvalno „u hodu” odražavajući moje unutarnje doživljaje i impresije, kao odgovore na životne trenutke, tako je i tehnika crtanja neobavezujuća (hemijske olovke u bojama, flomasteri…)
Osim samih nekih tih životnih momenata koji su mi donekle budili potrebu da na njih i reagujem upravo crtanjem, moje najveće inspiracije su moji voljeni, a posebno moji anđeli, pošto sam srećna i ponosna tetka Marka, Alekse, Matije, Sofije i Balše – govori nam Radusinović o inspiraciji.
Želim ljudima kroz ovu izložbu da predstavim i onu drugu, pravu sebe, koju veliki dio vas ne poznaje, ističe.
13494837_10208206838621797_2279406606043362668_n

Izložba nosi naziv ,,Thamar” što na hebrejskom znači urma, plod palme. Za kraj, pitali smo koja je to poruka koju želi da prenesete svojim crtežima.
– Moje ime – Tamara – potiče upravo od riječi „Thamar” koja na hebrejskom znači plod palme ili urma, biblijsko voće i drevni simbol života kao plod drveta života, tzv. „hljeb pustinje”, jer jedina je voćka koja može čovjeku da pomogne da preživi u pustinji, rastući u oazama koje za pustinje predstavljaju opet izvor života. Takođe, palma uvijek raste uspravno, bez obzira na okolnosti, i simbol je pravednika (korijen riječi thamar ima značenje – stajati uspravno). U hrišćanskoj ikonografiji simbol je pobjede mučenika nad smrću (prema Jevanđelju narod je palminim granama pozdravio Isusa pri njegovu ulasku u Jerusalim), u helenističko doba palma je bila simbol radosti, slavlja i pobjede (kod Grka i Rimljana vojskovođe su pozdravljane palminim granama, a njihova svečana odjeća bi bila izvezena od njih), u poeziji su simbol savršenstva, ljepote, sklada i mudrosti… Uzimajući u obzir svu simboliku palme i njenog ploda, mogu u potpunosti da poistovjetim sa njom svoje crteže, koji su opet odraz moga duha, mojih pobjeda, uspravnih i ponositih pobjeda nad negativnim ljudima, situacijama. Dakle, poruka je jasna – snaga duha je život, život jeste ljubav, a ljubav je pobjeda – poručuje naša sagovornica.
Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva

kud duga