PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

STIVEN HOKING: Ljudska glupost, pohlepa i vještačka inteligencija će uništiti čovječanstvo

stiven hokingGostujući u TV emisiji kod Larija Kinga putem telefonskog uključenja, Stiven Hoking je rekao da postoji mnogo zabrinjavajućih stvari u vezi sa čovječanstvom danas, od kojih su globalno zagrijevanje, masovna ubistva i prenaseljenost samo neke od njih.
Nakon što je prije šest godina izjavio da je čovječanstvo u velikoj opasnosti da se samouništi pohlepom i glupošću, King je pitao Hokinga da li se do danas nešto promijenilo.
– Sigurno nismo postali ni manje pohlepni, ni manje glupi. Prije šest godina upozoravao sam na zagađenje i rast populacije, a stanje se u tom pogledu pogoršalo do danas. Populacija je porasla za pola milijarde od našeg prošlog intervjua, a kraj tog trenda se ne nazire. Ovim tempom, na svijetu će do 2100. godine biti 11 milijardi ljudi. Zagađenje vazduha povećalo se za osam procenata tokom posljednjih pet godina. Više od 80 odsto stanovnika urbanih djelova svijeta izloženo je velikom nivou zagađenja – kazao je Hoking.
Ono što ga zabrinjava jeste napredak vještačke inteligencije, za koju tvrdi da je dio tehnološkog razvitka koji će biti skupo plaćen.

– Vlade država se uključuju u trku naoružavanja vještačkom inteligencijom. Finansiranje projekata od kojih bi ljudi imali konkretne koristi, poput usavršavanja medicinske dijagnostike nekako je na dnu liste prioriteta. Vještačka inteligencija ima potencijal da evoluira brže od ljudske rase. U jednom trenutku, ona bi mogla da upravlja ljudima. Čim mašine dostignu kritičnu tačku i počnu samostalno da evoluiraju, mi ne možemo da predvidimo da li će njihovi ciljevi biti isti kao naši – zaključuje Hoking.

Izvor: Blic.rs