ART SLAJDER

OTVORENE ,,PURGATORIJE” U TIVTU: Emotivni govor Jelene Đokić i čarolija ,,Karmina burane” uz ovacije publike

DSC_0022Jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala mediteranskog teatra ,,Purgatorije”, u produkciji Centra za kulturu Tivat, otvoreno je sinoć na veličanstven i emotivan način.

– Koristim priliku da se zahvalim svima vama. Svima vama koji imate potrebu da nahranite duh, vama koji ste sposobni da osjetite i saosjetite, vama koji vjerujete da ton, slika i riječ mogu vratiti smisao u život. Danas, tek na pola 2016. godine, imamo dosta razloga da se osjećamo poniženi, obesmišljeni i zauvijek ostavljeni od onih koji su zvijezde bili i zvijezde postali. Veliki Dragan Nikolić, neodoljivi Marinko Madžgalj, najmaštovitiji Tomaž Pandur, svevremeni Bata Živojinović i Milorad Mandić Manda koji je život dao na daskama koje bi trebalo da život znače. Ukoliko smisao ipak postoji upravo u tih dva-tri sata, koliko traje predstava ili koncert, ukoliko umjetnost stvaranja uzdiže i vaše i naše duše na visine dovoljno daleke od ove sumnjive i obeshrabrujuće stvarnosti, ukoliko možemo svi sada da probudimo dijete u sebi koje je sposobno da se da, imam čast da vas sve pozovem u potragu za smislom i proglasim 11. ,,Purgatorije” otvorenim. Uživajte – poručila je glumica Jelena Đokić.
Moderatorka Dušica Vugdelić rekla je da je Mediteran teško definisati i sažeti riječima.
DSC_0017– Nije samo geografski pojam nego način življenja, razmišljanja, ponašanja. Samo njegovo ime označava prostor ili more između zemalja, centar svijeta. Njegove granice nisu lako dokučive, negdje ulazi duboko u kopno, negdje se širi slivovima mora, a negdje kulturnim uticajima. Upravo kao i ,,Purgatorije” koji se ove godine odvija pod motom ,,Da pređemo crtu” (,,Crossing the line”), jer svojim konceptom izlazi iz onoga što su ,,Purgatorije” bile u proteklih deset godina i u mnogim segmentima predstavlja prelaženje crte i granica ustaljenih standarda, makar kada je Crna Gora u pitanju – kazala je Vugdelić.
Ona je najavila da će publika tokom 72 dana trajanja festivala imati priliku da pogleda 75 raznovrsnih teatarskih, filmskih, muzičkih, likovnih i književnih programa koji će se odvijati na tri scene tivatskog Centra za kulturu, kao i u prostorima ,,Porto Montenegra” i ,,Luštica bay”-a.
DSC_0023Koncertno izvođenje scenske kantate ,,Karmina burane” u trenutku kada se obilježava 80 godina otkako je Karl Orf napisao ovo djelo i na Svjetski dan muzike bilo je podsjetnik na teme koje ni danas ne blijede i praznik za uši.
Izvođenje, čiju produkciju potpisuje Srpsko narodno pozorište Novi Sad, ostavilo je publiku u ovacijama, uz ponovno izvođenje numere koja je otvorila i zatvorila ,,Karmina buranu” ,,O fortune” na bis.
DSC_0031Ljetnja pozornica bila je pravo mjesto za ,,Karmina Buranu”.
DSC_0029Orkestar i hor SNP-a, pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića, publici je podario posebnu energiju, uz baritone Vasa Stajkića, sopranistkinju Dariju Olajoš Čizmić i tenora Igora Ksionžika.
DSC_0032Koncertmajstor je Vladimir Ćuković, incipijent Dejan Teodorović, dok je hor izvrsno pripremila Vesna Kesić Krsmanović.
Tekst i foto: B.R.

kud duga