ART PREPORUKA

LAKE FEST: Goran Bare i ,,Majke” 12. avgusta na Krupcu

13442155_1128886563842239_1677624311830537242_nOrganizatori ,,Lake festa” i ovoga puta izašli su ususret poklonicima festivala i dovode Gorana Bareta i ,,Majke” 12. avgusta na Krupac.
To je izazvalo oduševljenje i krenule su pohvale: ,,Da vjerujem, ne mogu. Bravo”, ,,Line up je famozan”….
Da je tako, potvrđuju sama imena kojima će se priključiti Bare sa ,,Majkama” – ,,Manu Chao La Ventura”, ,,Rambo Amadeus & Five Winetous – Sextet”, ,,Bajaga i Instruktori”, ,,Kerber”, ,,YU grupa”, ,,TBF” , Sivilo, ,,Ritam nereda”, ,,Punkreas”, ,,Lačni Franz” i ,,M.O.R.T”, Nikola Vranjković, ,,Irish Stew”, ,,Mangrov”, ,,Kultur Shock” i ,,Gužva u 16-ercu”.
,,Majke”, iako već veterani, i dan-danas ne gube osjećaj za ,,rokanje”, zbog čega poklonici tvrđeg gitarskog zvuka na prostorima bivše Jugoslavije na pomen Gorana Barea nikako ne ostaju ravnodušni. ,,Majke” je 1984. godine osnovao Goran Bare, jedan od najtalentovanijih frontmena koje je bivša zajednička rok scena iznjedrila. Prepoznatljivi su po tvrdom zvuku i emocijama ispunjenim tekstovima i ,,odgajali” su mnoge generacije rokera, što ih svakako čini kultnim bendom na ovim prostorima.
Zovu ga legendom, najvećim rock muzičarem na brdovitom Balkanu, pjesnikom neuništive harizme, rijetkom istinom, velikim umjetnikom. Iza njega je veoma duga i turbulentna karijera, s usponima i padovima, ali nakon 30 godina velikog rada, desetak albuma od kojih je svaki dobio svoje mjesto u istoriji i mnogobrojnih hitova koji su, i nakon trideset godina, pjevani i slušani s istom emocijom, on je i dalje broj jedan rock muzičar ovih prostora i šire. Krajem 1984. godine, Bare osniva grupu ,,Majke” i s 19 godina donosi odluku da je muzika njegov životni poziv.
Nakon šest godina sviranja ,,Majke” 1990. snimaju prvi pravi album ,,Razum i bezumlje”, koji je od domaće kritike proglašen rock albumom godine.
Dolaze albumi: ,,Razdor”, ,,Milost”, ,,Vrijeme je da se krene”, ,,Život uživo”, ,,Put do srca sunca”, pa samostalni albumi i ,,Plaćenici”: ,,Izgubljen i nađen”, ,,7”, ,,Srce”…
Godine 2011. ,,Majke” objavljuju album ,,Teške boje”, najbolji rock album u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina. Goran Bare i ,,Majke” bili su nominovani za 11 Porina. Osvojili su šest nagrada.
Nakon mnogobrojnih hitova ,,Put ka sreći”, ,,Gdje je nestao čovjek”, ,,Odvedi me”, ,,Mršavi pas”, ,,A ti još plačeš”, ,,Teške boje”…., pjesama u kojima su se pronašli mnogi od nas, ovaj iskonski pjesnik već je neko vrijeme u studiju.
Generalni sponzori ,,LAKE FEST”-a su Elektroprivreda Crne Gore, Pivara ,,Trebjesa” Nikšić, opština Nikšić i Nacionalna turistička organizacija.
Šesto izdanje ,,LAKE FEST”-a trajaće četiri dana od 11. do 14. avgusta na Krupačkom jezeru u Nikšiću.
Cijena karte ostaje nepromijenjena i ona iznosi 10 eura za jedno veče i 25 eura za četiri večeri.
Prvi dan festivala posvećen je desetogodišnjici obnove crnogorske nezavisnosti i ulaz je besplatan za sve posjetioce.
B.R.