DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Pobjednik kviza ,,Poznajem domovinu, zato je i volim” tim ,,Vrsuta” JU OŠ ,,Kekec” Sutomore

GetImagePovodom deset godina od obnove nezavisnosti Crne Gore Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Zavodom za školstvo i Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva organizovalo je Kviz za učenike VIII razreda “Poznajem domovinu, zato je i volim”.

U finalnoj emisiji učestvovale su JU OŠ ,,Štampar makarije” Podgorica – tim ,,Obod”, JU OŠ ,,Kekec” Sutomore – tim ,,Vrsuta” i JU OŠ ,,Narodni heroj Savo Ilić” – tim ,,Boka”.

Pobjednici kviza su tim ,,Vrsuta” JU OŠ ,,Kekec” Sutomore.

Damjan Ranitović, član tima ,,Vrsuta”, kaže da je uživao u takmičenju.

– Veoma mi je drago što smo pobijedili. Iskreno, očekivao sam dobar plasman, jer smo se trudili, ali prvo mjesto stvarno nijesam. I zahvalio bih našim mentorima bez kojih ne bismo mogli sve to postići. Ne može se reći da su pitanja bila laka, a isto tako ne može se reći ni da su bila nerješiva – rekao je Damjan.

Učesnica Anabela Đinović ističe:

– S obzirom na to da je naša škola vrlo mala, prvo mjesto u državi mnogo znači. Nastavnici su veoma ponosni na nas, a trebalo bi da budu ponosni na sebe jer bez njih ne bismo uspjeli da postignemo ovakav uspjeh. Tu su i Slađan i Milka, naše zamjene, koji su nam pružali veliku moralnu podršku i sve vrijeme bili uz nas, naša direktorica koja nas je bodrila, govorila da ćemo sigurno biti prvi, vjerovala u nas i učinila sve da se oslobodimo treme. Veliku zahvalnost dugujemo mentorima, direktorici i svima koji su od početka bili uz nas.

Miloš Medojević kaže da su se za sva tri ciklusa takmičenja pripremali oko mjesec.

– Veoma obimne i temeljne pripreme koje smo uradili sa našim mentorima dovele su nas do ovog rezultata. Za nas to predstavlja izuzetno zadovoljstvo i čast jer prvi put imamo priliku da se oprobamo u znanju o našoj jedinoj domovini i da joj na pravi način poželimo srećnu deceniju nezavisnosti. Puni smo utisaka jer je ovo takmičenje za nas bilo veoma važno. Kada smo uspješno završili opštinski dio takmičenja u Baru, shvatili smo da se možemo boriti za prvo mjesto. Predivne utiske nosimo o ovom takmičenju, pa zahvaljujemo Ministarstvu prosvjete i Atlas televiziji koja je bila medijski sponzor takmičenja – istakao je Medojević.

Mentori tima ,,Vrsuta” Nenad Simonović i Dragan Marković su ponosni na svoje učenike.

– Drago mi je što su učenici bili motivisani i što su imali veliku želju za uspjehom. Učenici su od opštinskog do državnog nivoa imali visok stepen odgovornosti i znanja – kazao je mentor Nenad.

Mentor Dragan objasnio je da priprema učenika za takmičenje ne traje dan ili mjesec, već počinje od kako učenike upišemo u našu školu. Takmičari su učenici koji se svojim znanjem, radom i motivisanošću ističu u nastavnom procesu. To su učenici koji vole nauku, istakao je mentor Dragan.

Drugo mjesto pripalo je JU OŠ ,,Štampar Makarije” – tim ,,Obod”. Učesnik Marko Dubljević kaže da se s ostalim učesnicima za takmičenje pripremao nekoliko nedjelja.

– Takmičenje predstavlja novo iskustvo. Stekli smo opširno znanje o našoj domovini i mogućnost da drugima govorimo o njoj. Zaista poznajem svoju domovinu, zato je i volim – rekao je Marko.
Nikola Jovanović kaže da je kviz dobro iskustvo i način da upoznaju istoriju svoje domovine.

Mentori tima ,,Obod” Tanja Vukčević i Igor Radulović istakli su da su učenike pripremali nekoliko sedmica svakodnevno kroz časove dodatne nastave i rad naučnonastavne sekcije.

Treće mjesto osvojio je tim ,,Boka” JU OŠ ,,Narodni heroj Savo Ilić”.

– Koristili smo znanje koje smo stekli tokom školovanja. Pripreme su trajale nekoliko sedmica. Učešće na takmičenju za mene predstavlja novo iskustvo i ponos jer je organizovano u čast decenije nezavisnosti Crne Gore. Stekao sam nova prijateljstva, nova saznanja – kazao je učesnik Uglješa Rosandić.

Njegova drugarica Sandra Vukasović kaže da učestvovanje na takmičenju za nju predstavlja veliki ponos i uspjeh. – Utisci sa takmičenja su odlični, zadovoljni smo našim plasmanom. Organizacija je bila dobra. Stekli smo nove prijatelje – rekla je Sandra.

Za Krsta Pržicu učestvovanje na takmičenju predstavlja jedan vid upoznavanja ljudi, druženje, kao i ponos što je bio dio tima svoje škole.

– Zadovoljstvo mi je što smo ostvarili dobre rezultate na takmičenju koje je posvećeno mojoj domovini Crnoj Gori. Takmičenje je bilo odlično osmišljeno. Pitanja nijesu bila teška. Domovinu moramo da poznajemo i bez takmičenja – rekao je Krsto.

Mentor tima Radoš Nedović kaže da je učenike pripremao u saradnji sa predmetnim nastavnicima.

– Koristio sam stečena znanja učenika tokom školovanja. Pripreme su bile intenzivnije nekoliko sedmica prije opštinskog takmičenja – kazao je Nedović.

Medijski sponzor Kviza je Atlas televizija.