DRUŠTVO PREPORUKA

ZAVRŠENE RADIONICE #SURFUJ PAMETNO: O bezbjednom internetu učilo više od 5.000 osnovaca

GetImage (1)Edukacija djece o bezbjednoj upotrebi interneta i ove godine je uspješno završena kroz inicijativu #Surfuj pametno, koja se realizuje sa ciljem da se djeca upoznaju sa mehanizmima zaštite od opasnosti na internetu.

Uspješan završetak pete godine najprepoznatljivijeg projekta o bezbjednosti djece na internetu u Crnoj Gori biće obilježen 28. maja u Podgorici velikim međuškolskim takmičenjem I Genius, a za roditelje će biti pripremljene brošure o bezbjednosti na internetu.

Telenor fondacija, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstvo prosvjete, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Teatar mladih, kroz interaktivne radionice realizovane u 17 gradova i 39 osnovnih škola, ove godine edukovala je preko 5.000 osnovaca.

– Sve brži razvoj digitalnog društva učinio je da djeca počinju vrlo brzo da koriste nove tehnologije i internet. Kroz inicijativu #Surfuj pametno trudimo se da djeci predstavimo kako da pravilno i bezbjedno koriste sve prednosti interneta. Zajedno sa partnerima, nastavnicima i roditeljima stvaramo bezbjedno okruženje za najmlađe koji će svoja znanja moći da podijele sa vršnjacima – rekla je Nataša Đurđić, menadžer Telenor fondacije.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, od samog početka prepoznalo je bezbjednost na internetu kao važnu temu kojoj treba posvetiti sve veću pažnju i time dalo punu podršku realizaciji ovog projekta.

– Djeca, kao najveći korisnici Interneta, predstavljaju potencijalno najranjiviju društvenu grupu u pogledu cyber rizika i sasvim je prirodno što je njihova sigurnost u virtuelnoj sredini jedan od naših prioriteta. Sigurna sam da ćemo i u periodu koji je pred nama na kvalitetan način ukazati našoj javnosti, a posebno mladima, na sve benefite modernih tehnologija, naročito interneta, ali i na moguće načine njegove zloupotrebe – rekla je Emina Kalač, PR menadžer Ministarstva.

Ministarstvo prosvjete, kroz projekat „Surfuj pametno“, sa partnerima radi na podizanju svijesti učenika, roditelja i nastavnika o značaju sigurnog i bezbjednog korišćenja novih tehnologija sa aspekta komunikacija, budući da digitalne tehnologije nose sa sobom rizik za sve korisnike, a posebno djecu i mlade, rekla je Marija Jovović, PR menadžer Ministarstva prosvjete i dodala da će Ministarstvo prosvjetenastaviti da nizom planskih aktivnosti podržava i unapređuje bezbjednost djece i mladih u internet svijetu.

Kroz inicijativu #Surfuj pametno započetu 2012. godine edukovano je preko 20.000 učenika šestog i sedmog razreda koji su naučili pravila ponašanja na internetu i društvenim mrežama, zaštiti ličnih podataka i bezbjednom surfovanju.