ART SLAJDER

LUKA PERAZIĆ PRED NASTUP U RIMU: Sanjam koncerte na kojima ću svirati Bramsa, Čajkovskog i Sibelijusa

lukaČetrnaestogodišnji učenik Umjetničke škole za muziku i balet ,,Vasa Pavić”, Podgoričanin Luka Perazić, dobitnik je mnogih nagrada kod nas i u inostranstvu. Prije nekoliko dana osvojio je specijalnu nagradu na Državnom takmičenju u kategoriji solo violina, ali, kako kaže za MNE magazin, mislima je već u Rimu gdje će u subotu biti održano Međunarodno takmičenje.
Kao uzore navodi oca Igora, Romana Simovića i mnoge svjetske violiniste, a porodica i profesor Vili Ferdinadi, u čijoj je klasi, zaslužni su za njegov napredak.
Kaže da se osjećao počastvovano kada je prvi put kao 12-godišnjak zasvirao ispred simfonijskog orkestra.
Na pitanje koliko mu je nagrada u kategoriji solo violina podstrek za subotnje Međunarodno takmičenje u Rimu i kakva su očekivanja od tog takmičenja, Luka kaže:

– Da, osvojio sam specijalnu nagradu na Državnom takmičenju, i kao poslije svakog takmičenja slava traje kratko. Mislima sam već u Rimu, gdje se takmičim za nekoliko dana. Ne znam kakva će biti konkurencija pa ne bih da pričam unaprijed, ali sam, kao i uvijek, dobro pripremljen.

luka perazic

Luka kaže da mu je najdraži  program koji trenutno svira, ali voli da eksperimentiše i u drugim žanrovima. Dodaje da jedva čeka da se oproba na nekim od najvećih djela napisanih za violinu i da sanja koncerte Bramsa, Čajkovskog i Sibelijusa.

– Ispred orkestra sam prvi put stao kao solista kada sam imao 12 godina, na festivalu u Kotoru. Osjećao sam se počastvovano. To je velika odgovornost ali i veliko zadovoljstvo. Nakon toga sam veoma često nastupao sa orkestrom, najčešće pod upravom prof. Radovana Papovića. Nastupao sam i sa združenim Simfonijskim orkestrom mladih Crne Gore i Albanije. Pored toga, imao sam veliki broj solo nastupa i takmičenja, na kojima me redovno prati pijanista prof. Davor Novak, koji ima jedan od najtežih poslova u našoj školi – priča Luka.
Pitali smo ga šta misli o savremenim violinistima poput Najdžela Kenedija, te Dejvida Gareta i o spoju rok-pop muzike i klasične.

– Mislim da su to vrsni violinisti i da su uspješni na polju klasike kao i u zabavnoj muzici. Ponekad i ja sam volim da slušam takvu muziku – kaže Luka.

Ističe da je za njegov napredak  zaslužna  porodica, koja je, kako naglašava, uvijek bila uz njega na svakom takmičenju i koncertu.

– Naravno, svemu me naučio moj dragi profesor Vili Ferdinandi.  Planiram da, nakon završene srednje škole, upišem neku dobru akademiju u inostranstvu – kaže Luka.

luka perazic 1
Ovaj talentovani četrnaestogodišnjak nema puno slobodnog vremena, ali kada uspije da ga nađe onda igra igrice na kompjuteru, sluša muziku ili se druži sa prijateljima.

Bojana Radonjić
Foto:
Privatna arhiva

kud duga

One Response to LUKA PERAZIĆ PRED NASTUP U RIMU: Sanjam koncerte na kojima ću svirati Bramsa, Čajkovskog i Sibelijusa