DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO KULTURE: Počela konferencija ,,Moć kulture”

Capture2Konferencija ,,Moć kulture”, posvećena kulturnoj politici Crne Gore, savremenim izazovima i perspektivama, počela je danas u u Ministarstvu kulture.

Konferencija, koja će trajati i sjutra, realizuje se u partnerstvu s njemačkom fondacijom ,,Konrad Adenauer”.

Na otvaranju Konferencije govorio je Pavle Goranović, ministar kulture i Norbert Beckmann-Dierkes, direktor fondacije ,,Konrad Adenauer”.

Ministar Goranović je, obraćajući se prisutnima, kazao da crnogorska savremena umjetnička i stvaralačka scena, kao i bogata kulturna baština, uz adekvatnu institucionalnu infrastrukturu, te u sladu sa evropskim iskustvom, u narednom periodu mogu biti snažan podsticaj opšteg društvenog razvoja.

– Razvijajući i unapređujući savremeno kulturno i umjetničko stvaralaštvo, kulturnu djelatnost i kulturni život uopšte, uz valorizaciju bogatog nasljeđa, novom strategijom afirmisaćemo raznoliki kulturni identitet Crne Gore i snažiti svijest o crnogorskoj državnosti i njenim vrijednostima – kazao je Goranović, uz podsjećanje da je Vlada Crne Gore krajem prošlog mjeseca usvojila novi Program razvoja kulture do 2020. godine.

Capture1

Direktor fondacije ,,Konrad Adenauer”, Norbert Beckmann-Dierkes, u svom pozdravnom obraćanju istakao je da je država Crna Gora, sa neizmjernom raznolikošću i ogromnim bogatstvom, jedna od velikih kulturnih nacija. On je rekao da ova zemlja živi u skladu sa načelima koja se temelje na slobodi, demokratiji, toleranciji, dodavši – ,,To je ono što kultura predstavlja i ono za šta se zalaže ,,Konrad Adenauer Fondacija”. To je i suština ove konferencije.”

Capture3

Ministar Goranović, zahvalio je prisutnima na velikom odzivu i poželio uspješan rad i boravak panelistima i ostalim učesnicima Konferencije.

Programom se organizuju tri panel diskusije: Kultura kao razvojni potencijal i kulturni turizam, Kultura i međusektorsko povezivanje i Kultura u službi javne diplomatije.

U okviru panel diskusija govore predstavnici domaćih i međunarodnih institucija.

Sjutrašnji panel pod nazivom Kultura u službi javne diplomatije počinje u 10 sati u Ministarstvu kulture.