ART

NOVOSTI: Izašao novi broj časopisa Komun@

 

34

Izašao je iz štampe  18. broj časopisa Komun@ koji donosi brojne zanimljive  tekstove vezane za tradiciju, baštinu i običaje u Crnoj Gori, eseje i podsjećanje na jubileje, a predstavljane su i značajne ličnosti iz različitih sfera crnogorske istorije.

U Uvodniku Borislav Jovanović piše da „nije zlato sve što sija, ali da je kulturna baština jednog naroda njegovo kulturno, istorijsko i civilizacijsko blago”.

U rubrici iz istorije crnogorske diplomatije Dejan Vuković piše o tome da je crnogorska dilomatija od Berlinskog kongresa uspostavila precizna pravila protokola i ceremonijala.

U drugom nastavku feljtona iz knjige Henrika Angela “Herojski narod –priče iz Crne Gore“, koji je priredila Radmila Perović, govori se o junačkim vrlinama kod Crnogoraca koji su po tome na prvom mjestu na svijetu.

Marjan Mašo Miljić podsjeća na stoljetni jubilej mojkovačke bitke s naslovom „Čije su naše kosti“ i stoljeće sjećanja: „od Medove do Lovćenske vile 1916-2016“ u priči o nesrećno stradalim crnogorskim dobrovoljcima pod Medovom i parabrodu Brindizi.

O barskom spomeniku iz 1881. godine, jedinom takve vrste u svijetu, piše Željko Milović, a Ismet Karamanaga u tekstu o čuvenom ulcinjskom turbetu na Pristanu govori o tome da se o njemu brine već skoro jedan vijek porodica Peku.

Čedo Bogićević piše o zapisima sa Gornjeg Meduna i epitafima Marka Miljanova na kamenoj ploči, a Vlado Duletić o Andrijinom lancu, relikviji iz prošlosti mainskih Duletića, u crkvi Svetog Ilije.

Miroslav Marušić u tekstu o jubileju 750 godina Franjevaca u Boki govori o njima kao misionarima dobrote i kulture, a Veselin Konjević o predanju o Pavi i Ahmetu koja je nedavno proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom.

Aldemar Ibrahimović piše o izvornoj Ganića kuli u Rožajama koja predstavlja danas ruinu sa samo dva nivoa kamenih zidova pod naslovom „ Potonja ura oronulog originala“. Borislav Borilović podsjeća na put Cetinje-Budva izgrađen 1931.godine.

U esejima prepoznatljivim za ovaj časopis Željko Rutović u „mjestima sjećanja“ piše o nikšićkom Onogoštu kao „utočištu duše“, a Ramiz Hadžibegović u rubrici običaji o brašnjeniku kao“ Zembilju majčine topline.

U pismu iz Sarajeva, Boro Kontić, poznati bosanski novinar porijeklom iz Crne Gore, podsjeća na nekadašnja nikšićka vremena pod naslovom „Trebjesa od zavičajnog zova“, dok Dražen Drašković iz Kolašina na najdužu ulicu u gradu pod Bjelasicom koja se zove po najbližem susjednom gradu-Mojkovačka.

U redovnoj rubrici iz crnogorske dijaspore Žarko Božović predstavlja naše iseljenike u Njemačkoj koji rade na uspostavljanju što kvalitetnijih odnosa između dvije države, a u tekstu o istorijatu specijalnog školstva u Crnoj Gori Željko Darmanović piše o „Luči za ubogu tišinu mraka“.

Branislav Kadić, predstavlja Žarka Mališića, književnika i predsjednika Matice Crnogorske u Danilovgradu pod naslovom „Poetika bršljanja na zavičajnom stablu“, a Nikša Grgurević poznatu interpretatorku crnogorske izvorne muzike, Branku Šćepanović u tekstu pod naslovom „Diva s Koma plava“.

U svojoj redovnoj rubrici Čolpin kutak, Marija Čolpa piše o “klečanju na kukuruzu“, Husein Ceno Tuzović na sportskim stranama u posljednjem petom nastavku završava priču o 90 godina FK ,,Budućnost” kao „Neiscrpnom blagu omladinskog pogona“.

I ovaj kao i sve prethodne brojeve potpisuju Amer Ramusović, glavni, Minja Bojanić izvršni i Voislav Bulatović, tehnički urednik.

kud duga