PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

DOSJETLJIVO: Mira Modi ima 11 godina i prodaje lozinke na internetu

miraVećina osoba oslanja se na to da su lozinke i onako nesigurne, lako dovedene u pitanje ili su samo suviše lijeni da je promijene. Ne mora to tako da bude. Pravljenje sigurne lozinke tako je jednostavno da to i dijete može da učini.
Precrtajte posljednju rečenicu, piše Mic.com: dijete to radi i biva plaćeno za to.
Upoznajte, dalje pišu, Miru Modi, 11-godišnju kćerku novinarke ,,ProPublica”-e Džulije Engvin. Njujorčanka koja pohađa šesti razred osnovne škole započela je onlajn biznis obeubjeđujući kriptično sigurne lozinke ručno i šaljući ih potom poštom. Svaka lozinka košta dva dolara.
– Ljudi brinu da ću im iskoristiti lozinke, ali u stvarnosti neću biti u stanju ni da ih zapamtim. Ne pamtim ih nigdje na kompjuteru. Postoji samo jedna kopija vaše lozinke – kaže Modi za ,,Ars technica”-u.
kvxyukm2o2amdm3hblgkvsqpwnluhjaemguriuzmyqqidq8e6mixllrb34vgqcgr
Ona je počela time da se bavi kada je na događajima kojima je majka prisustvovala ili na njima govorila prodavala lozinke okupljenima. Kaže da joj je to prvi posao, pored povremenog prodavanja limunade.
Modi koristi sistem ,,Diceware.” Sa tim programom koji ima toliko elemenata čak ni haker koristeći softver koji može da pogodi lozinku nakon bilion pokušaja, nije u mogućnosti to da učini ni za deset miliona godina.
Šest puta baca kockicu i niz dobijenih brojeva posebnim rječnikom pretvara u riječi koje se u 21. vijeku čine neprobojnim.
Savjeti
Ni pod razno nemojte koristiti lozinku sa nizom brojeva poput ,,123456123456.” Nemojte u lozinku stavljati ime svog omiljenog sportskog tima. Ne savjetuje se ni niz nasumičnih slova kao ,,asdfjkl.”
Izvor: Mic.com
Prevod: B.R.