PREPORUKA SPORT

EP U ŠAHU: Tijana Blagojević ispisala istoriju

blagojevic_tijana_2014_tromsoe_olympiade_r9Crnogorska šahistkinja Tijana Blagojević osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za mlade u Poreču, čime je postala prva naša šahistkinja sa odličjem sa takmičenja Starog kontinenta.
Blagojević je, poslije teškog jučerašnjeg poraza od Poljakinje Eve Haražinski, koji je udaljio od borbe za zlato, pokazala pravi sportski kratkter i danas odigrala veoma čvrsto partiju i remizirala crnim figurama protiv Catheleine Sanders iz Holandije.
Taj rezultat je bio dovoljan da se nađe na trećem mjestu i osvoji prvu pojedinačnu medalju za crnogorski šah na evropskim prvenstvima.
Naime, nijedan naš predstavnik do sada nije uspio da se popne na pobjedničko postolje na zvaničnim prvenstvima Evrope ili svijeta u omladinskom, ali ni seniorskom uzrastu.
To je sada uspjelo mladoj Nikšićanki, koja je prije strarta i bila treći nosilac na turniru.
Prvo mjesto zasluženo je osvojila Nino Komeriki iz Gruzije koja je vodila čitavo vijeme turnira, dok je druga Poljakinja Eva Haražinska koja je izbila u prvi plan pobjedom protiv Tijane u pretposljednjem kolu.
U sjenci Tijaninog uspjeha je dobra igra naših ostalih predstavnika, a posebno Đorđa Anđelića koji je sakupio 4,5 poena.

Izvor: sahcg.me