MAGAZIN PREPORUKA

NA DANAŠNJI DAN: Džejms Din poginuo prije 60 godina

dzejms din1,,Buntovnik bez razloga”, ,,Čovjek koji je promijenio glumu“, kako su govorili za Džejmsa Dina poginuo je 30. septembra 1955. godine u saobraćajnoj nesreći u kalifornijskom gradu Šolamu. Imao je samo 24 godine.

– Kada me je pitao da pođem sa njim u Salinas gdje je trebalo da se trka u novom ,,poršeu“, rekao sam isprva ,,da“, a onda me je nešto u meni natjeralo da se predomislim. Narednog dana Džimi je poginuo – priča fotograf ,,Tajmsa“ i Dinov prijatelj Denis Stok u knjizi ,,Denis Stok: Džejms Din“ koja bi trebalo da bude objavljena 6. oktobra.

Samo sedam dana ranije Dinovu smrt predvidio je i kolega glumac Alek Ginis kojeg je Din sreo ispred restorana i pokazao mu automobil.

– Kola izgledaju sumorno. Ako uđeš u njih, pronaći će te mrtvog u ovo vrijeme naredne sedmice – rekao mu je Ginis 23. septembra i tako je i bilo.

U gradiću Merionu danas će biti otkriven spomenik Džejmsu Dinu rađen od crnog granita. Naprijed će biti slike Dina i rodnog mjesta, a na leđima ispisana glumčeva biografija.

Din je jedini glumac koji je posthumno imao dvije nominacije za ,,oskara“ i to za filmove ,,Istočno od raja“ i ,,Diva“ čije je snimanje završeno nekoliko dana pred smrt.

James Dean in his apartment on West 68th Street, New York City, 1955.

Džejms Din u stanu (foto: Dean Stock)

Din je bio revolucionar u glumi u to vrijeme, za Holivud buntovnik, za tinejdžere idol. Svakako jedan od najuticajnijih glumaca svog vremena, ističe Toni Violanti za ,,Vilidž njuz“.

– Donio je ranjivost likovima koje je tumačio. Bilo je to sredinom pedesetih kada je stasavala nova generacija tinejdžera. Oni su otkrivali rokenrol, modu i ,,kul“ stav. Din je postao svojom ličnošću kultni uzor djeci – piše Violanti.

Svijet se, ističe Violanti, mijenjao, posebno za mlade ljude tih pedesetih.

– Tinejdžeri i osobe poput Dina u svojim dvadesetim tragali su za smislom i osjećajem pripadnosti. ,,Buntovnik bez razloga” bio je njihovo obilježje. Ono što je Šekspir uradio sa ,,Hamletom”, to je Din učinio sa američkom omladinom pedesetih. Din je bio stvaran. Svi smo mi bili autsajderi. Svi smo bili izazivani od roditelja, povrijeđeni, izgubljeni. Din je to portretisao tako uvjerljivo, nježno, tragično da je teško gledati taj film – kazao je Violanti.

On se sjetio rečenice iz intervjua Elvisa Prislija.

– Nikada sebe ne bih mogao da poredim sa Džejmsom Dinom, jer on je genije – kazao je tada Elvis.

Pol Aleksander za ,,Dejli bist“ rekao je da je Džejms Din bio glumac transformacije.

– Din je otvorio sebe publici. Nije postojala suviše bolna emocija za njega ili ona koja ga je previše otkrivala na platnu. On je bio uvjerljiv na ekranu jer želio je da pokaže prave emocije pred kamerom, čak iako je za njega to portretisanje bilo itekako bolno – naveo je Aleksander.

1380551207010-2143007

Sahrana Džejmsa Dina (foto: AP)

Din je govorio da glumac mora interpretirati život.

– Kako bi to uradio, trebalo bi da bude voljan da prihvati sva iskustva koja mu život nudi, mora tražiti više od onoga što život stavi pred njega. U kratkom životnom vijeku, glumac mora da nauči sve što može, jer iskustvo je tu da bude iskušeno – rekao je Din.

Denis Stok kaže da je Džejms Din bio najgori insomničar kojeg je ikad upoznao.

– Jednostavno bi se onesvijestio od nespavanja na nekoliko minuta ili sati, a kada bi se probudio, cijeli bi dan počinjao kao da se ništa nije desilo. Noćima bi vozio ili pio sa lokalnim pijancima ili prijateljima koji su došli da ga posjete. Međutim, koliko god da je kasno ostajao prethodne večeri, uvijek bi stizao na snimanje na vrijeme – priča Denis Stok.

dzejms din2

Džejms Din sjedi u krilu ocu (foto: AP)

Roditelji su mu se preselili u Kaliforniju kada je imao šest godina. Majka Mildred preminula je tri godine kasnije od raka. Džejms je poslat u Fermont kod ujaka i ujne Ortens i Markusa Vinsloua.

Stan u Njujorku bio mu je ispunjen pločama i knjigama.

– Skupljam sve, od muzike iz 12. i 13. vijeka do Šenberga, Berga i Stravinskog. Volim i Sinatrin album ,,Young lovers” – kazao je Din Stoku.

U stanu su knjige bile na temu pozorišta, ali bilo je tu i Kafkinih djela, zatim Manov ,,Smrt u Veneciji”, pa i ,,Šarlotina mreža”.

,,Buntovnik bez razloga” bio mu je prvi film koji je uradio na ugovor koji je bio potpisan na devet godina. Kako više nije imao problem sa novcem i siromaštvom, počeo je da kupuje veća i brža trkačka kola, navodi Stok.

Prokletstvo ,,Little Bastard“-a

dzejms din

Ovo je Dinov ,,Little bastard” izgledao nakon nesreće tog 30. 9. 2015.

Automobil marke ,,porše 550 spajder“ u kojem je poginuo Džejms Din nazvan je ,,Little bastard“ (,,đubrence“), jer je donosio smrt svakom ko je došao u dodir sa njim.

Dok je snimao ,,Buntovnika bez razloga“, Džejms Din nadgradio je ,,365“ u ,,550 spajder“. Želio je da mu bude jedinstven, pa je pozvao priznatog stručnjaka za automobile Džordža Berisa da mu ga uljepša. Beris mu je ugradio karirana sjedišta sa dvije crvene trake na točkovima i zalijepio mu broj 130 na vrata, haubu i motor. Ime ,,Little bastard“ dao mu je Dinov učitelj jezika Bil Hikman.
Nakon Dinove smrti, slupani automobil kupio je Džordž Beris za 2.500 dolara, ali ubrzo su mu skliznula iz kamiona pravo na nogu i polomila je.
Beris je mašinu prodao Troju Mekhenriju i Vilijamu Ešridu. Dok su se njih dvojica između sebe trkala u kolima koja su bila napravljena od djelova ,,Little bastard“-a, Mekhenri je izgubio kontrolu, slupao se automobilom u drvo. Bio je mrtav na licu mjesta, a Ešrid zadobio teške povrede kada se njegov automobil odjednom zaključao i prevrnuo na krivini.
Beris je imao još dvije gume od ,,Little bastard“-a. Prodao ih je. Nedugo zatim, obje su pukle i novi vlasnik sletio je sa puta.

B9318679072Z.1_20150917110651_000_G3VBQU606.1-0

Nadgrobni spomenik Džejmsa Dina pun je cvijeća i tragova karmina

Beris je zadržao djelove automobila. Jednog dana lopovi su pokušali da ih ukradu. Jednom od njih meso na ruci je otkinuto dok je krao volan, dok je drugi povrijeđen dok je pokušavao da ukloni sjedišta umrljana krvlju.
Zbog svih ovih incidenata, Beris je odlučio da sakrije kola, ali su ga iz Patrola  za autoputeve u Kaliforniji nagovorili da im ih pozajmi za izložbu o bezbjednosti na autoputevima. Prva izložba bila je neuspjela jer je u garaži u kojoj je držan automobil izbio požar. Sve je izgorjelo, dok je automobil ostao netaknut. Sljedeća izložba je loše prošla, jer je odjednom automobil u srednjoj školi skliznuo sa displeja i slomio učeniku kuk.
Prokletstvo se nastavilo kada je vozač kamiona kojim je u tom trenutku prevožen ,,Little bastard” izgubio kontrolu nad vozilom, ispao iz njega, leđa mu je smrskao automobil. Još dva puta automobil je skliznuo dok je prevožen, ali nije bilo povrijeđenih. CHP su odlučili da im je svega toga dosta. Dok su ga prevozili natrag do Berisa, automobil je nestao i nije pronađen.
Bar dosad, jer se prije dva dana u novinama pojavila priča da postoje čvrsti dokazi da je automobil pronađen. Međutim, kako je od 2005. godine nagrada milion svakom ko ga pronađe i kako je bilo lažnih dojava, svi su oprezni sa izjavama o ovom otkriću.
Prema navodima ,,ABC7 Čikaga”, vlasnici Volo muzeja koji se nalazi u istoimenom gradu u Ilinoisu tvrde da su dobili pouzdan trag o tome gdje se nalazi ,,Little bastard”. Nakon epizode ,,Izgubljena istorija Breda Melcera”, emitovane u zimu 2014. godine, iz muzeja kažu da je sa njima kontaktirao čovjek u proljeće sa intrigantom pričom.
– Ovaj momak ima nevjerovatnu priču, ali i jedan od najbližijih tragova do dana-današnjeg. Ako se ispostavi tačnom, legenda o prokletstvu biće još jednom potvrđena. Ova osoba imala je šest godina kada su njegov otac i drugi ljudi stavili olupinu iza lažnog zida u zgradi u okrugu Votkom u Vašingtonu – kazao je direktor Volo Auto Muzeja Brajan Grems.
On je dodao da je ta osoba znala ekskluzivne detalje o automobilu, te da je prošao i poligraf.

B.R.
Foto: AP/Getty images/Dean Stock