KOLUMNE

LJUBAV, SEKS I OSTALO: S predigrom ,,prava igra“ tek dolazi

dr. dostinic - Copy

Piše: Dr Jovica Dostinić

Predigra obuhvata sve seksualne aktivnosti koje prethode polnom odnosu. Sam termin je donekle zbunjujući  jer nagovještava da „prava igra“ tek dolazi. Takođe je i staromodan jer potiče iz vremena kada je seks služio samo za reprodukciju.

Neke žene u toku polnog odnosa ne mogu doživjeti orgazam. Za njih je predigra daleko važniji dio polne aktivnosti. Muškarci, opet, prenaglašavaju značaj samog koitusa. Treba reći da su ove razlike uslovljene i biološkim razlikama među polovima. Prosječnoj ženi je potrebno više vremena da postigne nivo seksualnog uzbuđenja poslije kojeg slijedi orgazam, nego prosječnom muškarcu. Muškarci su skloni, u skladu sa svojom prirodom da seks doživljavaju mehanički: Klip se uvuče u cilindar, učini se nekoliko brzih pokreta, sadržaj klipa se isprazni i klip se izvuče. Poznavanje i uvažavanje ovih razlika omogućava da se seks podigne sa animalnog nivoa prostog zadovoljenja seksualne želje na jedan humaniji nivo. Seksualno opštenje nam omogućava da zadovoljimo svoje potrebe za fizičkim kontaktom sa drugim ljudskim bićem, pogoduje uspostavljanju intimnosti i emocionalne bliskosti, podstiče uzajamno uvažavanje i prihvatanje. Predigra koja obuhvata uzajamno milovanje, ljubljenje, masturbiranje i oralnu stimulaciju takođe je izvor zadovoljstva. Funkcija predigre prvo je da čovjeka izvede iz stanja svakodnevnog stresa i opusti ga. Tada slijedi podizanje nivoa seksualnog uzbuđenja koje rezultira kvalitetnom erekcijom penisa i vlaženjem vagine što su preduslovi za zadovoljavajući seksualni odnos.

U predigri je tajna dobrog seksa. Ne treba je smještati isključivo u pretkoitalni period. Sve tehnike predigre dobro su došle i nakon započinjanja polne aktivnosti. Žene su vrlo zahvalne svojim partnerima koji prekidaju koitus da bi prešli na oralnu ili neku drugu vrstu stimulascije pa onda ponovo nastavljaju koitalnu aktivnost. Seks bez predigre takođe može biti  zadovoljavajući. Bili ste sa svojim partnerom na žurci gdje ste dugo plesali u tijesnom tjelesnom kontaktu pa vam predigra više i nije potrebna. Seks na javnom mijestu. Seks na radnom stolu u kancelariji za vrijeme pauze za doručak. Ovo su, naravno, izuzeci.