ART SLAJDER

VENECIJA: Zlatni lav za ,,Desde Allu”, hrvatski film ,,Belladona” najbolji u kategoriji ,,Orizonti”

dubravka

Dubravka Turić

Zlatni lav Venecijanskog filmskog festivala pripao je Lorencu Vigasu za film ,,Desde Alla”.

vigas

Lorenco Vigas

– Ovo je prvi put da se venecuelanski film nađe na filmskom festivalu u Veneciji. Siguran sam da će puno značiti narodu u mojoj zemlji koja je prolazila kroz mnoge poteškoće proteklih godina – kazao je Vigas.

Zahvalio je pojedinčano svima u ekipi, a nagradu je posvetio svojoj domovini Venecueli.

Najbolji režiser je Pablo Trapero za film ,,El Clan”. Najbolji glumac je Fabris Lukini za rolu u ostvarenju ,,L'hermine”, najbolja glumica Valerija Golino za ulogu u filmu ,,Per amor vostro”. Najbolji scenarista je Kristijan Vensan za film ,,L'hermine”.

COuI0dMWoAAIJLZ

Abraham Atah

Nagradu ,,Marčelo Mastrojani” za najboljeg mladog glumca dobio je Abraham Atah za ulogu u filmu ,,Beast of no nation”. Posebna nagrada žirija pripala je Eminu Alperu za film ,,Abluka”. Velika nagrada žirija uručena je Čarliju Kaufmanu i Djuku Džonsonu za ,,Anomalisu”.

Kategorija ,,Orizonti”

Najbolji kratkometražni film u kategoriji ,,Orizonti” na Venecijanskom filmskom festivalu je ,,Belladona” hrvatske režiserke Dubravke Turić. Nagradu je posvetila ocu. Najbolji film u kategoriji ,,Orizonti” je ostvarenje ,,Freed in deed” Džejka Mahafija. Najbolji režiser u kategoriji ,,Orizonti” je Bredi Korbet za film ,,The childhood of a leader”. Posebna nagrada žirija pripala je Gabrijelu Maskaru za film ,,Boi Neon”. Najbolji glumac je Dominik Leborn za ulogu u ostvarenju ,,Tempet”.

B.R.

Foto: Facebook

kud duga