PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

FRANCUSKA: Martin Rišar prva žena kojoj je isplaćena odšteta zbog alergičnosti na wi-fi

alergija wi fiPostoji li alergija na Wi-fi signal? To relevantne naučne studije nijesu zasad uspjele da utvrde. Ali, uprkos tome prošle sedmice francuski pravosudni sistem donio je rijetku presudu da se isplati 800 eura 39-godišnjoj Martin Rišar, jer se muči s ,,elektromagnetskom hiperosjetljivošću”.

To je prvi put da je neki sud prepoznao EHS – sindrom elektromagnetske hiperosjetljivosti. Konkretnih dokaza o štetnosti Wi-Fi signala nema.

EHS jeste prepoznat kao sindrom od Svjetske zdravstvene organizacije, sa sigurnošću je utvrđeno da pacijenti zaista osjećaju određene smetnje. Ali, Svjetska zdravstvena organizacija ne navodi niti tvrdi da Wi-fi signali uzrokuju EHS, nego samo da simptomi postoje.

Problem je što se radi o opštim simptomima koji se javljaju kod cijelog niza smetnji, a to su: glavobolja, mučnina, umor, osip ili neki drugi dermatološki problem, a često i više tih simptoma istovremeno.

Teorije o EHS-u navode da je moguće da nešto iz okoline izazove EHS, a moguće je i da se simptomi jave iz straha da su Wi-Fi signali štetni.

Takođe, te simptome bi moglo izazvati i fluorescentno svjetlo gadžeta i odbljesak, pogotovo ako koristite smartphone ili tablet u mraku.
Ako bi sudovi počeli redovnije dodjeljivati odštete na ime štetnosti Wi-Fi signala, to bi značilo legitimizovanje tvrdnji da su Wi-Fi te radijske frekvence štetne po ljudsko zdravlje. To bi zasigurno prouzrokovalo da više ljudi osjeti te simptome pa makar se i radilo o placebo efektu.

Medicinari obično kažu da radijske frekvence koje susrećemo u svakodnevnom životu nisu opasne te da su male jačine.