Porto Novi
PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Brz hod i sporo trčanje od 25 minuta produžavaju život za sedam godina

Foto: cardiohigh.com

Foto: cardiohigh.com

Novo istraživanje, predstavljeno u nedjelju na kongresu Evropskog društva kardiologa, sugeriše da redovno vježbanje može usporiti proces starenja, prenosi ,,The Telegraph”.

Stručnjaci za zdravlje srca kažu da samo 25 minuta brzog hodanja ili sporijeg trčanja dnevno može produžiti život čovjeku za sedam godina. Istraživači su utvrdili da osobe u svojim 50-im i 60-im laganim vježbanjem mogu prepoloviti šanse srčanih oboljenja.

– Kada vježbate umjereno, smanjujute rizik da ćete umrijeti od infarkta u svojim 50-ima i 60-ima za pola. To je stvarno velika stvar – rekao je Sandžaj Šarma, ekspert za nasljedne bolesti srca i sportsku kardiologiju i profesor na univerzitetu St. Džordž u Londonu.

Muškarci i žene između 30 i 60 godina su u sklopu njemačke studije dnevno prolazili režim vježbanja, a istraživači su im mjerili markere starenja u krvi. Za samo šest mjeseci nastupile su promjene u tijelima subjekata koje su počele pomagati u obnavljanju DNA.

– Vježbanje vam može produžiti život za tri do sedam godina. Ono je prirodni antidepresiv, poboljšava kognitivne funkcije, a postoje i dokazi da može usporiti razvoj demencije – pojasnio je Sharma, a povrh svega napomenuo je da vježbanje usporava proces starenja.

Šarma je savjetovao da bi svako takve navike trebalo da ukomponuje u svakodnevicu.

Izvor: Telegraph