MODA SLAJDER

BRAJAN SUR: Crnogorke vode više računa o kvalitetu kose nego ranije

Brajan-Shur_1Jedan od najboljih evropskih frizera, stručnjak za koloring i dugogodišnji predavač-koordinator za kompaniju ,,Davines“ Brajan Sur bio je gost manifestacije ,,Sense of beauty“ koja je u nedjelju održana na Svetom Stefanu.

Iz publike su se mogli čuti komentari ,,Kako dobra boja kose“ i ,,Jedva čekam da vidim sljedeću djevojku, baš mi se dopada nijansa“.

Prikazao je nekoliko koloring varijanti, a mi smo nakon događaja razgovarali sa njim o saradnji sa crnogorskim frizerima, trendovima, kosi, onome što smije i ne smije da se radi kako bi kosa bila zdrava i sličnom.

Dugo sarađujete sa gospodinom Zoranom Vukčevićem. Kako ste zadovoljni saradnjom i promocijom ,,Davinesa” u Crnoj Gori?

– Sviđa nam se način na koji on i njegov tim rade sa klijentima ,,Davinesa“ ovdje u Crnoj Gori. Rade odlične stvari poput ovoga večeras. Ovo je bio nevjerovatan šou sa puno dobrih kombinacija frizura i mode, pa i pjesama vaših izvođača. Bilo je lijepo. Mislim je on veoma porodičan čovjek, a takav je i ,,Davines“. Mi smo svi porodica, tako da je divno da nam se pridružuju takvi ljudi, jer oni su onda dio naše porodice, ne samo dio kompanije. Po tome se razlikujemo u svijetu. Zoran je veoma dobar u prenošenju onoga što mi radimo u ,,Davinesu“, a to je vrlo bitno.

Dio ste ,,Davinesa“ već dugo, od 1999. godine, je li tako?

– (smijeh) Jeste, tu sam već neko vrijeme, oko 16 godina. Lijepo je, stvarno mi se dopada rad u toj kompaniji. Ono što mi se sviđa u svemu tome je puno koloringa i u toj sam kompaniji skoro od početka. Interesantno mi je da gledam kako rastemo, a to činimo na lijep način. Znate, ponekad kada kompanija raste, zaboravljaju se klijenti. Mislim da ono u čemu smo mi dobri jeste upravo briga o klijentima, čak i sada kada postajemo veći. Zbog toga uživam u radu u toj kompaniji. A tu je i naš proizvod za koji smatram da je veoma unikatan, po priči, poslovnoj filozofiji. Pokušavamo da budemo održiviji u tome što radimo, jer održivost nam je kao firmi vrlo bitna. Kao i  napredak. Možda jednoga dana budemo 100 odstoodrživi, na tom smo putu.

Brajan-Shur

U našoj zemlji boravite treći put. Šta vidite kada radite sa Crnogorkama? Kakav je kvalitet kose?

– Sudeći prema tome kada sam bio ovdje prvi put, kvalitet kose se poboljšava. Sjećam se prvi put kada sam došao, kosa kod većine njih je bila u vrlo lošem stanju, jer možda frizere nije bilo briga kako koriste proizvode, tako da su ponekad možda uništavali više kosu nego što su joj poboljšavali kvalitet. Ponekad i klijent želi nešto što se ne može uraditi sa njegovom kosom, pa je tako teško ispuniti klijentovu želju. Možda tada nijesu imali ni dobre proizvode kojima bi poboljšali kvalitet kose. Tako da, što se tiče modela, kastinga, vidim veći kvalitet stilova šišanja, pa i farba je bolja u odnosu na prvi put kada sam bio ovdje. To je bilo skoro prije osam ili devet godina. Drago mi je da vidim da se nešto dešava. Zanimljivo mi je da vidim da su žene ovdje sada više zainteresovane da urade nešto sa kvalitetom kose. Vole da im kosa ima dobru nijansu, da brinu o kvalitetu, to je lijepo vidjeti.

Proputovali ste svijet. U kojoj zemlji žene imaju najbolji kvalitet kose?  

Zoran_sveti-stefan_28

– U Aziji. Tamo žene veoma vode računa o kosi. Uvijek mora da bude savršena. Ako je suviše lepršava, ne sviđa im se. Ja volim lepršavu kosu. Kada gostujem i Aziji i radim stajling kose, ljudi tamo misle da im je kosa nakon toga previše ,,razuzdana”. Azijatkinje provode mnogo vremena u brizi o kosi i puno prave selfije kako bi nakon toga ispravile i kontrolisale frizuru. To je vrlo interesantno vidjeti.

Da li, zapravo, postoji nešto što se zove trend u stajlingu kose? 

– Mislim da je stvar u modnoj industriji današnjice. Postoje revije na kojima možete vidjeti kolekcije koje su male i ekstremne, a onda kada primijetite prosječne odjevne kombinacije danas, sve se svodi na to da je pogodno svima. Tako je i sa kosom. Kada u ,,Davinesu“ radimo koloring kolekcije dvaput godišnje, uvijek se staramo da sve obuhvatimo – plavu, srednje smeđu, smeđu nijansu. Dosta je ta paleta raznovrsna. To činimo i kako bismo inspirisali klijenta, jer ako samo imate plavu nijansu onda ste limitirani. Tako je u Skandinaviji, nekim istočnim zemljama, Americi. Kao kompanija moramo zbog toga da razmišljamo o modi, istovremeno i o klijentima, jer ne mogu se preko noći promijeniti. Klijenti u većini vrlo strogo prate modne trendove.

 

Što je ono što se smije, a što ne smije napraviti kako bi se kosa održala zdravom?

–  Prvo, vrlo je bitno kakav osjećaj imate kakva vam je kosa kada krenete kod frizera. Ako osjećate da vam je kosa suva i ne baš zdrava, onda nemojte stavljati jače, odnosno, tamnije nijanse. A možda je i vrijeme da prestanete da farbate kosu jedno vrijeme i umjesto toga uradite tretmane. U ,,Davinesu“ imamo dva vrlo bitna tretmana koja su dobra za kosu. Jedan je ,,riplamping“ iz ,,Netrjuraltek“ linije. Riplamping je čista hidratacija kose. Bitno je da svaka žena uradi ovaj tretman, jer farbanjem kose oduzima joj se vlažnost. Zbog nedostatka hidratacije, kosa ponekad djeluje suvo, sa iskrzanim krajevima. Ne rješava se to novim farbanjem ili kupovinom šampona ,,dva u jedan“. To sve može da izgleda lijepo, ali ne rekonstruiše vam kosu. Možete vi da pokušate da je učinite lijepom, ali svaki put kada je operete, vraća se u užasno stanje. Ako se uopšte ne farbate, ipak je uvijek lijepo malo je ofarbati. Ne morate da pretjerate u tome. Večeras ste vidjeli mnoge nijanse koje sam ja uradio, tu je bilo intenzivnih boja, ali i onih svedenijih, prirodnijih, mekših, nježnijih. Bilo je tu i onih koje su prirodne i ekstremne u isto vrijeme. Važno je za žene danas da imaju dvije do tri različite nijanse tokom jednog farbanja. Kosa je tako interesantnija.

Bojana Radonjić

Foto: Boris Šekularac