MAGAZIN MAGAZIN_IZDVOJENO

PSIHOLOGIJA USPJEHA: Sedam stvari bez kojih nećete napredovati u karijeri

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Gdje jedni vide probleme, drugi vide izazove. Razlika između uspješnih i manje uspješnih leži upravo u spoznaji da je tajna uspjeha u glavi i načinu na koji osoba pristupa poteškoćama s kojima se u karijeri susreće.
Ugledni profesor i istraživač Martin Seligman dugo se bavi proučavanjem fenomena uspjeha, odnosno distinkcijom među ljudima koji na probleme gledaju kao na greške koje se mogu popraviti, a ne kao na manjkavosti koje su izvan njihove kontrole.

Uspjeh, zaključio je Seligman, u najvećoj mjeri je produkt načina razmišljanja. Optimistične osobe na svoje neuspjehe gledaju kao na lekcije iz kojih mogu naučiti i nastaviti dalje mudrijim izborom i bogatijim iskustvom.

Donosimo vam sedam izazova koje bi trebalo što prije da savladate ako želite da doživite napredak u karijeri ili ostvarite posao iz snova.

Godine
Svaki uspješni preduzetnik će vam potvrditi da su godine samo broj na papiru. Nikada nijeste prestari niti premladi da biste krenuli u preduzetničke vode, promijenili karijeru ili napredovali. Bitna je samo dobra i originalna ideja, te ambicija i vještina da se ona realizuje.

Mišljenja drugih
Nemojte se uspoređivati s drugima, niti se obazirati na njihove komentare i mišljenja. Svako je kovač svoje sreće i nema razloga da sumnjate u svoje odluke koje su vođene strašću i ambicijama da uspijete u napretku.

Toksične osobe
Postoji teorija koja tvrdi da je svako u prosjeku ima pet ljudi s kojima provodi najviše vremena. Prema tome, razmislite s kime se najviše i najradije družite. Jesu li to osobe koje vas podržavaju i inspirišu, pomažući vam da ostvarite svoj puni potencijal, ili vas na bilo koji način sabotiraju?

Strah
Strah je samo produkt vaše bujne mašte i on je izbor koji svjesno ili nesvjesno donosite. Nikada nemojte dopustiti da vas strah od neuspjeha parališe i spriječi da činite ono što volite i bavite se poslom koji želite. Uvijek sebi postavite pitanje: što je najgore što bi se moglo dogoditi?

Vrijeme
Svi imamo jednak broj sati u danu na raspolaganju kao i Bijonse aludirajući pritom na činjenicu da svi imamo na raspolaganju 24 sata, međutim razlika između uspješnih i manje uspješnih leži u činjenici da jedni bolje raspolažu svojim vremenom i pažljivije ga planiraju.
Sadašnji trenutak
I prošlost i budućnost su produkt vašeg uma. Ne možete promijeniti prošlost niti predvidjeti ili znatnije uticati na budućnost. Jedino na što možete uticati je sadašnji trenutak. Jednom kada spoznate tu činjenicu, osjećaćete se znatno slobodnije i sigurnije.

Stanje u državi i svijetu
Iako mnogi za svoje neuspjehe krive okolinu ili stanje u državi, odnosno svijetu – brojni uspješni primjeri oko nas dokazuju suprotno. Ne brinite o stvarima koje ne možete kontrolisati i koncentrišete se na stvari koje su u domeni vašeg djelovanja. Pratite potrebe tržišta i znajte da će se dobra ideja i naporan rad uvijek isplatiti.

airbnb

Bonus

Nina Mufleh imala je veliku želju da radi za jednu od njapoznatijih kompanija koja nudi privatni smještaj širom svijeta Airbnb. Slala je mailove, pisala molbe, ali nije dobijala povratni odgovor. Onda je dobila priliku za razgovore za posao, ali ni to nije urodilo plodom.

Sestra joj je govorila da odustane, ali ona je žarko željela da radi za ovu firmu, jer posao u njoj bio bi ostvarenje snova.

– Pomislila sam: ,,Nijesam učinila sve što sam mogla. Prijavila sam se nekoliko puta, ali uvijek na isti način, pa sam se odlučila za drugačiji pristup – rekla je Mufleh.

Upravo taj drugačiji pristup donio joj je posao iz snova.

Ona je, naime, izradila analizu tržišta turizma uspoređujući podatke i poslovanje konkurencije na području Bliskog Istoka. Umjesto da govori o svojim dosadašnjim iskustvima, fokusirala se na ono što ona može da ponudi firmi i istakla načine na koje može da doprinese poslovanju. Ovo jeste urodilo plodom i dobila je posao.

Poenta: Nikada ne treba odustajati od snova.

Prir. B.R.