MODA SLAJDER

MIHALIS MANJATIS: Želim na najljepši mogući način da prikažem ženske obline

Mihalis-Manijatis_1Grčki kreator visoke mode Mihalis Manjatis, sudeći po gromoglasom aplauzu, oduševio je publiku u nedjelju na Svetom Stefanu kolekcijom za ljeto 2015. godine koja se sastojala od večernjih haljina i vjenčanica.

Kreacije su prikazane u sklopu manifestacije ,,Sense of beauty”, a inspiracija mu je, kako kaže za MNE magazin, bio ljetnji povjetarac i lepršavost koju on sa sobom nosi.

On nam je otkrio da je dovršio novu kolekciju u Milanu te da je dizajnirao još jednu kolekciju vjenčanica za brend ,,Versaće“.

Razgovarali smo još o saradnji sa najpoznatijim grčkim brendom nakita ,,Fa Kad'orom“, ljubavi, životu u Grčkoj i drugim stvarima.

Za inspiraciju za vjenčanice vezana je interesantna priča. Crpili ste je iz ljubavi svojih roditelja koji su zajedno više od 50 godina, koji se, kako kažete, i dan-danas vole, a kada su se sreli, to je bila ljubav na prvi pogled.

– Impresioniran sam što ste pročitali neke moje intervjue koji govore o meni i upravo toj inspiraciji što ste naveli za moje roditelje. To jeste tačno, što se mojih roditelja tiče. Oni jesu dugo zajedno i kao takvi predstavljaju mi inspiraciju, prije svega. Ljubav mojih roditelja navela me je da se fokusiram na ženu, na njeno tijelo i na neki način da se posvetim oblačenju tog istog tijela, te tako kolekcija koja je prikazana na Svetom Stefanu ima u prvom planu žensko tijelo. Želim da na najljepši mogući način prikažem ženske obline. Kroz lepršavost i asimetriju na neki način povlačim paralelu sa grčkim ljetom i ostrvima, posebno Kikladima gdje je poznato da uvijek duva vjetar te tako taj sami pokret i ta lepršavost su proizvod toga.

Mihalis-Manijatis_revija

Dio kolekcije predstavljene na Svetom Stefanu

S obzirom na takvu ljubav Vaših roditelja, koliko je Vama teško da pronađete ljubav?

– Upravo zbog te velike ljubavi, ja i dan-danas živim sa roditeljima. Pošto sam imao takav uzor, takvu ljubav na koju sam se ugledao čitav život, meni samom bilo je teško u današnjem vremenu da nađem srodnu dušu, te se tako nijesam oženio i živim sa roditeljima u porodičnom gnijezdu.

Prije 20 godina kreirali ste prvu kolekciju za žene. Koliko su se Vaše kolekcije za žene od tada mijenjale?

– Ono što mi je bitno da istaknem jeste da nakon svih ovih godina ono što me čini drugačijim sigurno je iskustvo. Ipak, moji počeci su bili vezani za Pariz i ,,Lanven“. Do dan-danas imam izvanrednu saradnju sa modnom kućom ,,Versaće“ koja je svjetski poznata, te tako sam se sigurno i ja razvio kao kreator i zajedno sa svim tim kućama stekao sam veliko iskustvo i smatram da se i dan-danas vidi taj razvoj u mojim kreacijama.

Grčka se suočava sa velikom krizom. Kako je raditi i živjeti u Grčkoj sada?

–  Uprkos svoj krizi koja sada vlada u Grčkoj, sasvim slučajno sam se u tom periodu zatekao u inostranstvu i generalno sam dosta sarađivao sa inostranstvom tako da me nije toliko dotakla ta sama kriza koja i danas drma Grčku. Odradio sam saradnju sa inostranim kućama što se tiče muškog donjeg veša, a isto tako sam sklopio saradnju sa modnom kućom koja kreira nakit. Kriza me nije dotakla. Možda uzrok svemu tome je sama činjenica što sam svih tih godina dostigao svoj vrhunac, svoje mjesto i rang. Nije mogla kriza znatno na mene da utiče, jer moja klijentela uvijek me je pratila i kupovala moje kreacije. Svjestan sam krize kroz koju prolazi Grčka, ali i ja pokušavam na najbolji mogući način da se borim sa sunarodnicima i smatram da je ovo možda i zadnja godina kada Grci prolaze ovako tešku krizu.

Kako je bilo sarađivati sa kompanijom ,,Fa Kard'oro“?

–  ,,Fa Kard'oro“ je najveća kompanija nakita u Grčkoj. Ostvario sam saradnju sa ovom kućom u dva segmenta. Jedan su burme, a drugi je ,,fešn nakit“, odnosno nakit koji može da se nosi u svim prilikama. Želio bih da istaknem poseban komad – narukvicu koja će biti lansirana u 2016. godini, a zvaće se narukvica života. Ta narukvica kreirana je tako što će na njoj moći da se dodaju razni brojevi i simboli, te će tako svako na neki način moći da obilježi svoj život važnim datumom ili simbolikom koja za tu osobu ima poseban značaj. Dio prihoda od prodaje tih narukvica daću fondaciji koja pomaže djeci oboljeloj od karcinoma. Ta simbolika narukvice života značiće to i u bukvalnom smislu kada je riječ o pomoći bolesnoj djeci, a i simbolično kada je riječ o nosiocima samog nakita koji će obilježavati simboliku tog datuma cijelog života.

Bojana Radonjić

Foto: Boris Šekularac