DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA: Najviše preduzetnica u Kolašinu, najmanje u Rožajama

business-womanMinistarstvo za ljudska i manjinska prava kroz razvojni strateški dokument Plan aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti 2103-2017. preduzima aktivnosti u vezi sa podizanjem javne svijesti kada je riječ o upisu žena kao nosilaca svojine nad nekretninama, saopšteno je iz tog ministarstva.

Oni ističu da je vrlo bitna angažovanost ljudi za rad na terenu u cilju pokretanja lokalnih zajednica ne bi li se taj proces ubrzao, posebno u ruralnim područjima.

– Ova područja zahtjevaju isticanje pozitivnih primjera u cilju motivacije žena da se ekonomski osamostaljuju. Analiza na lokalnom nivou je pokazala da žene imaju najveći procenat vlasništva nad poslovnim subjektima u opštinama Kolašin (22,2%), Plužine (17,2%), Mojkovac (14,3%) i Danilovgrad (13%), a najmanji u opštinama Rožaje (5,45%), Ulcinj (5,7%), Cetinje (6,6%), Bijelo Polje (8%), Herceg Novi (8,3%), Nikšić i Bar (9%). Opština Podgorica ima samo 10,5% aktivnih poslovnih subjekata u vlasništvu žena – navodi se u saopštenju.

Po njima, ekonomski razlozi su najčešći i osnovni motiv za počinjanje privatnog biznisa.

– Žene u malom procentu posjeduju ušteđevinu i sopstvenu imovinu koju bi mogle založiti kao garanciju za početni kapital. U Crnoj Gori žene su vlasnice nekretnina u procentu od 25,99% za razliku od muškaraca koji su vlasnici 74,01 % nekretretnina upisanih u katastar – kaže se u saopštenju.
Ženskom preduzetništvu, kako ističu, treba posvetiti posebnu pažnju između ostalog i zbog stvaranja preduslova za otvaranje novih radnih mjesta što je u direktnoj vezi sa privrednim razvojem na lokalnom nivou i razvojem društva u cjelini.
Tako je ministarstvo za ljudska i manjinska prava dokumentom Smjernice za stvaranje povoljnog ambijenta za žensko preduzetništvo u lokalnim zajednicama, koji je Vlada Crne Gore usvojila na protekloj sjednici, ukazalo na nedovoljnu institucionalnu podršku na lokalnom nivou i neadekvatno bavljenje pitanjem ženskog preduzetništva, nedovoljnu finansijsku podršku za započinjanje sopstvenog biznisa, što su jedni od bitnih razloga što se žene u lokalnim samoupravama teško odlučuju da krenu u samostalni biznis.

– Cilj ovog dokumenta je da kreatori/ke lokalnih politika budu upoznati sa značajem ženskog preduzetništva, kako bi ovaj ekonomski potencijal mogao biti u potpunosti valorizovan. Na osnovu analize dostavljenih podataka, i prepoznatih biznis barijera za razvoj ženskog preduzetništva u lokalnim samoupravama, sačinjene su smjernice/ preporuke koje u značajnoj mjeri mogu uticati, da se ovo pitanje kvalitetnije rješava na lokalnom nivou u cilju jačanja ukupnih ekonomskih potencijala Crne Gore – piše u saopštenju.