MAGAZIN MAGAZIN_IZDVOJENO

SAZNAJTE: Da li je pivo zdravo

Kada uzimate pivo vjerovatno vam je najvažnije da je hladno i ukusno, ali jeste li ikada razmišljali o tome da li je pivo zdravo? Za one koji ne vole da čitaju, kratak i možda neočekivan odgovor je DA, ali u manjim količinama  jednom do dva puta dnevno,  i NE u većim količinama, tj. kod hroničnog opijanja.

Hronično opijanje nije zdravo prvenstveno za jetru, za što postoje i opširni dokazi. Alkoholizam je loš i za mozak i tzv. radnu memoriju. On takođe povećava rizik za nekoliko vrsti raka, a igra ulogu i kod mnogih drugih bolesti. Prema naučnim istraživanjima alkoholizam je povezan sa čak 3,8 odsto svih smrtnih slučajeva globalno.

Hranjivi podaci za prosječno pivo od 0,33l

Pivo se inače pravi od vode i fermentisanih žitarica poput ječma. Najčešće sadrži od 4 do 6 odsto alkohola iako postoje i mnogo jača piva.

Kalorije: 146kcal

Vitamini:

Vitamin B2: 0.1mg (3 odsto dnevnih potreba)
Vitamin B3: 1.4mg (7 odsto)
Vitamin B6: 0.1 mg (6 odsto)
Folna kiselina: 21.2mcg (5 odsto)

Minerali:

Magnezijum: 17.7mg (4 odsto)
Fosfor: 42.5mg (4 odsto)
Kalijum: 74.3mg (2 odsto)
Selen: 1.4mcg (2 odsto)

Kao što vidite pivo sadrži nekoliko vitamina i minerala. Ne tako obilno, ali nije ni siromašno.

Protiv bubrežnog kamenca

Barem dvije opširne studije su pokazale da konzumacija piva smanjuje rizik za stvaranje kamenca i pijeska u bubregu, a ovaj učinak se ne dešava samo zbog povećanog unosa tečnosti nego baš zbog toga što se radi o pivu. U jednoj studiji je vino smanjilo rizik za stvaranje kamenca za 59 odsto, pivo za 40 odsto,  a kafa za samo 9 odsto. Neka pića nisu uopšte imala uticaja.

Pivski stomak

Svi smo čuli za ovaj ,,fenomen”, ali pivo nije nužni krivac za to. Ovaj mit se proširio kroz medije i ostao u narodu ali činjenica je da ne postoji nijedna posebna supstanca u pivu koja bi prouzrokovala taj čuveni pivski stomak. Teorija je da pivo navodno širi zidove stomaka jer ,,nadima”, ali to nije istina. Hrana i tečnost koju pijemo prolazi kroz naš želudac i crijeva. Naš stomak nije samo obični spremnik koji se širi nego grupa od nekoliko različitih organa od kojih svaki ima svoju funkciju. Ako bi postojao ,,pivski stomak” onda bi morao postojati i stomak  vezan za sva gazirana ili fermentisana pića.

Naš stomak najčešće širi obično salo. Ako dobijete veliki stomak, dobili ste ga vjerovatno od prevelikog unosa kalorija i slabe aktivnosti. On može da nastane pijenjem mnogo piva ali jedino iz razloga što tako unosite višak kalorija, a ne zbog toga što vas pivo nadima. Takođe treba spomenuti i da se uz pivo često pojede mnogo hrane jer alkohol dokazano spušta inhibicije i pojačava apetit.

Pet malih piva ima preko 700 kalorija. Ako uz to pojedete još pokoju grickalicu, već ste na 1000 kalorija (što je ekvivalent dva prosječna ručka) i eto vam razloga za stomak.

Kao i kod većine stvari u životu i ovdje je ključ umjerenost. Pored dobrobiti piva za zdravlje bubrega, umjerena konzumacija ovog pića bi mogla biti dobra i za srce i krvotok.

Ne preporučuje se da pijete više od 21 pića sedmično jer tada dobrobiti piva i alkohola polako prelaze u štetne posljedice koje postaju sve štetnije sa većom konzumacijom.