DOM DOM_IZDVOJENO

DESERT: Skonsi sa ribizlama

skonsiJoš jedna ideja za brzi i ukusan doručak koji ćete zaista napraviti začas posla, već za pola sata ovi ukusni zalogajčići čekaće vas na vašem stolu – hrskavi spolja i mekani iznutra. Uživaćete u njima uz jutarnju bijelu kafu ili popodnevnu šoljicu čaja, a biće isto tako fina užina ili ukusna večera uz čašu mlijeka.

Sastojci: 250 g brašna, jedna kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, 60 grama šećera, 60 grama maslaca, jedan jaje, dvije-tri kašike mlijeka, malo naribane limunove korice, pola šolje očišćenih ribizli (ili nekog drugog bobičastog voća po želji).

Priprema:

Izmiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i malo soli. Dodati naribanu koricu limuna i kockice hladnog maslaca, pa tijesto izmrviti rukama sve dok ne postane grudvasto. Dodati jedno jaje, par kašika hladnog mlijeka i smrznute ribizle (mogu biti i svježe). Sve sastojke skupiti rukama, bez puno miješanja, da se dobije kompaktno tijesto.

Tijesto oblikovati u loptu i malo pritisnuti dlanom na radnu površinu da bi se rastanjilo. Isjeći na šest-osam djelova i prebaciti u podmazan pleh (možete ih premazati mlijekom ali i ne mora). Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 15-20 minuta da dobije finu rumenu koricu (tijesto spolja treba da bude hrskavo a iznutra mekano).

Prije služenja skonse posuti šećerom u prahu ili poprskati prelivom od limuna (umutiti prah šećer sa malo vruće vode i kašikom limunovog soka da se dobije fini gusti preliv). Grickati odmah dok su topli, a fini su i kad se premažu sa malo pekmeza.

skonsi1Napomena: Umjesto ribizla možete staviti i neko drugo bobičasto voće, recimo maline, kupine, borovnice i slično. Možete koristiti svježe ili smrznuto voće, uvijek ga dodajte na kraju i važno je da se tijesto ne mesi dugo kako se voće ne bi ugnjavilo.

Napravite i neku drugu kombinaciju po želji, dodajte recimo pola pasirane banane i malo cimeta, sjeckane bademe i lješnike, čokoladu i kako prah. Za slanu varijantu stavite malo suvog mesa, pečurke, svježe začinsko bilje i tako dalje.

Tekst i foto: La Cuisine Creative