KOLUMNE

DRUGI PIŠU: Poslodavci, lojalnost se ne podrazumijeva nego zaslužuje!

teslaSlobodno možete da mi persirate kao i ja vama, makar do momenta dok se oboje ne usaglasimo da za persiranjem nema potrebe, jer poštovanje ljudskog integriteta nema nikakve veze sa poslovnom pozicijom, stepenom stručne spreme i brojem godina. Dakle, na Vi smo do daljnjeg.

Za dobrobit posla neophodno je pričati o svemu, ali na civilizovan način. Povišen ton slobodno ostavite za razgovor sa svojom porodicom ili sa samim sobom. Možete da mi kažete sve ali ne i svašta. Ovaj radnik zahteva poštovanje, ne zato što je nadobudan, nego zato što je Čovek.

Ako očekujete od mene da dolazim na vreme na posao, isto tako možete da očekujete da ću na vreme sa posla i otići. Moj minut traje 60 sekundi baš isto kao i vaš, tako da nije ništa manje vredan. Ukoliko želite da ostajem prekovremeno, to se plaća. U novčanim apoenima. Pohvalama, tapšanjem po ramenu i izražavanjem vašeg zadovoljstva se ne mogu platiti mesečni računi.

Ako ja završavam svoje obaveze u predviđenom roku očekujem i svoju platu u roku. Taj novac je zarađen mojim radom ili kraće rečeno – moj je. Bez mog prethodnog odobrenja ne možete ga zadržavati kod sebe nakon predviđenog roka za isplatu plata, jer nisam pristao da vam ga pozajmim. Ako ja ne kasnim na posao ne želim da ni moja plata kasni.

Ako ne budem prijavljen i budem radio na crno budite sigurni da ćete i vi biti prijavljeni da radite na crno. To što se vama ne isplati da, u ne znam kakvoj državi poslujete legalno, apsolutno nije moja stvar. Trebalo je onda da razapnete neki plastenik i pikirate paradajz u njemu, a ne da imate firmu. Svaki dan mog ne prijavljenog rada za vas, je jedan poklonjeni dan od moje penzije kada bih mogao spokojno da šetam i potpuno zasluženo ne radim ništa.

Ako ste u stanju da pitate nepristojna pitanja budite spremni da čujete nepristojan odgovor. Neću da odgovaram na pitanja „Što se ne švercuješ?“ nego hoću pare za prevoz. Na pitanje „Da li i kad planirate porodicu?“ sledi odgovor „Šta te boli k….“. Šta ste vi, ginekolog ili poslodavac?! Da biste izbegli postavljanje tog idiotskog pitanja, sledeći put u konkursu napišite da tražite isključivo žene sa urađenom histerektomijom i muškarce sa urađenom vazektomijom pa da vidite kakvu biste reputaciju napravili svojoj firmi.

Ako ste vlasnik firme, niste vlasnik univerzuma. Kao što ima drugih radnika za koje vi kažete da „jedva čekaju“ moje radno mesto, isto tako ima i drugih poslodavaca koji bi želeli baš ovakvog radnika. Kapitalističkim egocentrizmom i nipodaštavanjem ljudi koji za vašu firmu ostvaruju profit pokazujete samo na kakvom malograđanskom biznis planu počiva vaš posao.

Dokle god kao poslodavci ne budete shvatili da iako ste motor biznisa koji pokrećete, radnici su njegovo gorivo i bez njih neće stići nigde. Ili makar ne daleko. Ako vam je cilj samo dotle, slobodno ga ostvarite sami jer dostojanstveni radnici koji će biti poštovani i zadovoljni svoje karijere ipak žele da odvedu dalje sa ljudima koji to umeju da prepoznaju.

Blogdan