DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Liste čekanja obesmislile sistem

KBC_12Ministarstvo zdravlja objavilo je dokument ,,Strukturne reforme u zdravstvenom sistemu sa Akcionim planom 2015-2017” u kome se konstatuje da su liste čekanja za određene zdravstvene usluge ,,obesmislile sistem i mogu predstavljati ozbiljan izvor korupcije”. Istovremeno se konstatuje da u Crnoj Gori postoji manjak ljekara.
– Postoje liste čekanja za određene specijalističke i subspecijalističke zdravstvene usluge koje su obesmislile sistem, i mogu predstavljati ozbiljan izvor korupcije. U cilju prevazilaženja nastalog problema Fond za zdravstveno osiguranje je zaključivao ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, čime je sistem dodatno finansijski opterećen. Problemi su ostali isti, a liste čekanja postale mogući generator korupcije u sistemu. Ovim ugovorima i dodatnim finansijama, pokazala se određena neorganizovanost i neefikasnost javnog zdravstva – navodi se u dokumentu dostavljenom Portalu Analitika.

Ministarstvo zdravlja kao mjere predlaže edukaciju na svim nivoima zdravstvene zaštite, preraspodjelu radnog vremena i povećanje broja doktora na primarnom nivou zdravstvene zaštite uz podizanje nivoa znanja kroz kontiuniranu edukaciju i uz donošenje vodiča liječenja kod najčešćeg obolijevanja i terapijskog protokola za cijeli primarni nivo zdravstvene zaštite. U takvom sistemu izabrani doktor bi bio sa većim kompetencijama.

– Došlo bi do rasterećenje sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite uz smanjenje broja pruženih usluga kurativne medicine kao najskupljeg vida medicinskih usluga. Znatno bi se smanjili troškovi za obezbijeđene usluge koje su u sistemu javnog zdravlja (osnovni paket usluga, i dobili bi uniformnost u pružanju kvalitetne medicinske usluge) – piše u dokumentu.

U javnim zdravstvenim ustanovama ima 7.878 zaposlenih, od čega 200 u Institutu za javno zdravlje. Od ukupnog broja zaposlenih oko 77 % čine zdravstveni radnici, a 23% su nemedicinski radnici.

– Nosioci zdravstvene zaštite u sistemu zdravstva su doktori medicine, te indikator broja doktora po broju stanovnika je značajan za procjenu zdravstvene zaštite, a indikator za Crnu Goru je 216 ljekara na 100.000 stanovnika i niži je od indikatora u EU (po podacima SZO 334 u 2011. godini). U javnom zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori zaposleno je 1397 doktora, od čega 1370 doktora medicine i 27 stomatologa – zaključuje se u dokumentu.

Izvor: Portal Analitika