DOM DOM_IZDVOJENO

RECEPT: Velika Cezar salata

velika cezar salata
Cezar salatu vole skoro svi. Mi vam nudimo recept koji su osmislili slavni kuvari, a koji je lako pripremiti.
Potrebno je: 175 g jedan dan starog bijelog rustik hleba ili kisjelo tijesto, maslinovo ulje, 50 g parmezana, 2  zelene salate ili 4 „bebi“ salate, oprane, osušene, presječene na pola i isjeckane, 2  pileća filea bez kožice, isječena na šnicle, morska so i svježe mljeveni crni bibe. 
Za preliv je potrebno: 2  žumanca, kašičica senfa,  kašika crvenog vinskog ili šeri sirćeta, maslinovo ulje, konzerva od 50 g sardela u maslinovom ulju, 2 čena bijelog luka, oljuštenog i sitno istucanog, 75 g parmezana, izrendanog i sok od 1 limuna.

Isijecite hleb u komade od 2 cm. Malo poprskajte maslinovim uljem i začinite s prstohvatom soli, bibera, zatim izmiješajte. Stavite veću šerpu na srednje zagrijanu ringlu, dodajte malo ulja i pržite hleb dok ne bude zlatnožut i hrskav. Preko krutona narendajte ¾ parmezana, promiješajte na ringli, zatim prebacite na tanjir.

Da napravite preliv stavite u činiju žumanca, senf i sirće i umutite. Lagano sipajte maslinovo ulje uz mućenje dok mješavina ne postane glatka. Sitno isjeckajte sardele i pomiješajte ih s bijelim lukom da se napravi gruba pasta. Dodajte u preliv i dobro izmiješajte. Dodajte parmezan, sok od limuna po ukusu i malo vode.

Stavite salatu u činiju za serviranje, dodajte malo soka od limuna i pola preliva. Dodajte pola krutona i izmiješajte. Odozgo stavite ostatak krutona i na kraju ostatak parmezana.
Stavite gril tiganj na srednje zagrejanu ringlu. Začinite komade pilećih grudi s obije strane, poprskajte s malo ulja i pecite ne vrućem tiganju 3-4 minuta s obije strane dok ne budu potpuno pečeni. Prebacite na tanjir, poprskajte s malo preostalog preliva i ostavite da odstoji 5 minuta.
Isijecite piletinu na dijagonalne trake i poslužite toplo, ili pomiješano sa salatom ili kao prilog uz salatu prelivenu s još jednom kašikom preliva.

Izvor: 24kitchen.rs