Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

REKORD: Od početka jula u Podgorici 628 požara

tkDvEp6c0COd početka jula u glavnom gradu zabilježeno je 628 požara, a već sada je premašen rekord iz 2012. godine, koja je bila jedna od najtežih, kada je u Podgorici bilo 594 požara, pišu Dnevne novine.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Andrija Čađenović kazao je Dnevnim novinama da do kraja sezone očekuje da ta brojka dostigne 800 požara.

– Usljed ekstremno visokih temperatura i sasušenog rastinja i svakako ljudskog faktora, na teritoriji Podgorice zabilježen je rekordan broj požara. Samo tokom jučerašnjeg dana imali smo ukupno 47 požara – kazao je Čađenović.

On je istakao da su sve snage aktivne i da se većina požara valjano iskontroliše.

– Ima i onih većih kao jučerašnji kod Elastika u Tološima, gdje je izgorjela velika površina trave, čak su bile i kuće ugrožene te su u gašenju vatre učestvovala četiri vozila i sedam vatrogasaca. Takođe, velika površina niskog rastinja i borova je izgorjela kod baračkog naselja iza pekare Impek jer su u trenutku tog požara sve snage bile na intervencijama te sam morao da povučem dva vozila sa intervencija i preusmjerim ih na ovaj požar – rekao je Čađenović.

Srećom, u posljednjem trenutku, veću katastrofu spriječila su dva dromadera Direktorata za vanredne situacije koja su išla prema Zagaraču put Danilovgrada i na putu do tamo su vidjeli požar i bacili dvije vodene bombe, što je znatno pomoglo da se dio požara lokalizuje.

Tokom jučerašnjeg dana aktivni požari su bili u naselju Goljemadi u Lješanskoj nahiji.

Izvor: Dnevne novine