PREPORUKA ZDRAVLJE

ISTRAŽIVANJE: Nedostatak samopouzdanja i FTO gen krivi za prejedanje djece

djeca 1Djeca do osam godina nezadovoljna su svojim izgledom tijela, pokazalo je najveće istraživanje u Velikoj Britaniji na temu Poremećaj u ishrani maloljetnika. Studija je obuhvatila 6.140 djece do 14 godina. Učestvovali su naučnici iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, Kraljevskog koledža u Londonu i Harvarda.
– Relativno nisko samopouzdanje u tim godinama kasnije se održava na poremećaj u ishrani – kažu naučnici.

Velike su razlike između djevojčica i dječaka. Djevojčice sa niskim samopouzdanjem mogle bi razviti poremećaj u ishrani bez obzira na prekoračenje težine. Kod dječaka su samo oni kod kojih je došlo do prekomjerne težine u tinejdžerskom se dobu odlučivali na dijetu.

djeca 2
Djeca do 14 godina bila su nezadovoljna izgledom svog tijela, i to 32.3 odsto djevojčica i 16 odsto dječaka, a 38.8 procenata djevojčica razvilo je poremećaj u ishrani u odnosu na 12.2 odsto dječaka. Njih 7.5 odsto djevojčica i 3.5 odsto dječaka jelo je prekomjereno.
Najviše su nezadovoljna tijelom bila djeca od osam i po godina. Dječaci su kasnije, kao tinejdžeri, sami sebe tjerali na povraćanje i uzimali laksative kako bi smanjili težinu.
Kao problem svega ovoga navodi se pritisak medija kao prva stavka, pa potom roditelji i školski drugovi.
– Kada sam započela istraživanje nijesam ni sanjala da će toliko dječaka i djevojčica biti nezadovoljno izgledom tijela u tim godinama. Moj utisak je da djeca brže sazrijevaju iz godine u godinu. Učenici osnovne škole idu na časove o zdravom načinu ishrane. Oni koji žele da pomognu djeci, koja su sada mjerena u školi, trebalo bi da se uhvate ukoštac sa djetinjstvom i prenesu im poruke na drugačiji način – kaže za ,,Gardijan” glavna autorka studije, doktorka Nadija Mikali sa Instituta za zdravlje djece pri univerzitetu u Londonu i Medicinske škole ,,Ajkan” pri bolnici ,,Sinaj” u Njujorku.
Juče su naučnici otkrili i to da postoji gen FTO koji je povezan sa prejedanjem. Djevojčice koje imaju ovaj gen podložne su riziku od prejedanja u 30 odsto slučajeva.
B.R.
Foto: Alamy