PREPORUKA ZDRAVLJE

ISTRAŽIVANJE: Testom mirisa moguće dijagnostifikovati autizam kod beba

autizamProfesor na Institutu za nauku ,,Vajzman” u Izraelu Noam Sobel objavio je istraživanje u kojem navodi da bi se uskoro autizam mogao dijagnostikovati kod beba uz pomoć testa čula mirisa, piše ,,Dejli mejl”.

– Razlika između obrasca mirisanja autističnih osoba dala je nevjerovatna rezultate. Ljudi obično mirišu punom snagom kada im je miris ugodan, ali kod neugodnih mirisa kontrolišu prolazak vazduha kroz nos ili se jednostavno udalje od izvora neugodnog mirisa. Međutim, autistične osobe ne mare za tu razliku već nastavljaju da njuše miris bez obzira koliko je ugodan ili neugodan – pojašnjava Sobel.

Istraživanje je sprovedeno na 18 djece sa autizmom i 18 djece bez tog poremećaja. Prosječna starost kod obje grupe djece bila je sedam godina. Dok su se zdrava djeca prilagođavala neugodnim mirisima u samo 305 milisekundi, djeca s autizmom nisu pokazala taj refleks, pa su istraživači samo na osnovu testa mirisa mogli da prepoznaju djecu s autizmom u 81 odsto slučajeva.

Tako je utvrđeno da bi ovaj neverbalni test čula mirisa mogao da se sprovodi već na vrlo maloj deci, što bi doprinijelo ranijoj dijagnozi poremećaja.

– Test mirisa nam je pružio vrlo jednostrane rezultate i potvrdio razliku između djece koja imaju tipični razvoj i one koja su na spektru autizma – kazao je Sobel.

Tekst i foto: Daily mail