DOM PREPORUKA

KEFIR: Ljekoviti napitak sa Kavkaza za jačanje organizma

kefirAko do sada nijeste čuli za kefir ili nijeste osjetili njene blagodeti, vrijeme je da saznate nešto o ovom prirodnom lijeku.
Naime, kefir gljiva, porijeklom sa Kavkaza vjekovima se pravi kao ,,napitak za dugovječnost” , a početkom 20. vijeka on je stigao i u naše krajeve. Kefir je gust, tečni, mliječni napitak koji je kisjelkastog ukusa najsličnijeg kisjelom mlijeku. On se dobija simbiozom gljivica i korisnih bakterija. Kako povoljno utiče na cjelokupno zdravlje i okrepljuje organizam, kefir se koristi kao prirodni lijek mnogih zdravstvenih tegoba.

Ljekovita svojstva

Prepun je vitamina, minerala, probiotika i drugih hranljivih sastojaka, a mogu ga konzumirati i osobe koje nisu tolerantne na laktozu. Korisno ga je koristiti ako ste na dijeti ili imate stomačne probleme ili patite od zatvora. Preporučuje se nakon terapije antibioticima jer je odličan izvor probiotika, ali i jača imunitet pa ga treba koristiti u sezoni gripa, kako biste se zaštitili od virusa i bakterija.

Iskustvo je pokazalo da kefir povoljno utiče na zdravlje, pomaže pri liječenju mnogih bolesti i tegoba. Redovnom konzumacijom kefira se jača imunitet, organizam se čisti od toksina, pomaže pri uspostavljanju normalnog krvnog pritiska, pri smanjenju holesterola, ali i kod želudačnih bolesti i bolesti jetre i bubrega. Utvrđeno je da on pomaže osobama koje su pod stresom ili pate od nesanice. Djeluje protiv gljivičnih infekcija i bakterija ali i pomaže pri liječenju respiratornih puteva.

Priprema kefira

Važno je napomenuti da se industrijski proizveden kefir ne izrađuje uz pomoć'kefirne gljive, nego hmelja i kultura bakterija koje napitku daju isti ukus, ali ne i kvalitet. Iz tog razloga, kefir je najbolje pripremiti kood kuće, a sam postupak je jednostavan. Potrebno je samo mlijeko i gljive, odnosno zrnca kefira.

Tradicionalno, za pripremanje kefira se ne koristi metalno posuđe i kašike, jer mogu poništiti ljekovito djelovanje napitka, pa je najbolje koristiti plastičnu ili drvenu kašiku.

Za pola litre kefira potrebno je dvije kašike zrnaca i bilo kakvo mlijeko (kravlje, ovčije, kozje). Mlijeko može biti kuvano ili nekuvano, ali ne smije biti vruće. Preporučuje se da mlijeko ne sadrži manje od 2,8% masnoće – što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji.

Postupak pravljenja

Kefir gljivu prelijte mlijekom sobne temperature, najbolje u staklenoj tegli koju možete da zatvorite. Ostavite da odstoji, takođe na sobnoj temperaturi, 24 sata.

Nakon toga procijedite kefir, ali kroz plastičnu cediljku. Posuda u kojoj kefir pravite bi trebalo da bude staklena ili plastična.

Prilikom cijeđenja pazite da ne oštetite gljivu, jer kada je operete mlakom vodom možete opet da je koristite. Stavite je u čistu teglu, opet je prelijte mlijekom, i tako možete svakoga dana imati svež i zdrav kefir.

Vremenom, gljiva sa umnoži pa možete dio nekom da poklonite. Ukoliko ne želite da je koristite neko vrijeme, držite je u hladnoj vodi.

Napitak u cilju očuvanja zdravlja i vitalnosti možete piti svakodnevno. Preporučuje se započeti s 1 dcl i postupno povećati količinu, a ako kefir koristite u terapijske svrhe onda pijte jedan litar kefira dnevno.