DRUŠTVO SLAJDER

POTVRĐENO: Cijene rominga od 30. juna niže do 70 odsto

Zoran-SekulicCijene rominga će se od 30. juna približiti onima iz unutrašnjeg saobraćaja u okviru zemalja koje su potpisale Sporazum o njihovom snižavanju – Srbije, Crne Gore , Bosne i Hercegovine i Makedonije – potvrdio je za MNE magazin Zoran Sekulić, direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP)
Uprkos protivljenju crnogorskih operatera, koji su se jedini u regionu žalili Upravnom sudu na ovu odluku, odlazni pozivi u romingu koštaće 0,29 eura, umjesto sadašnjih 0,62 eura, dok će cijena dolaznih biti smanjena sa 33 na osam centi. Slanje SMS poruka, umjesto trenutnih 19, koštaće devet centi. Najveća ušteda biće ostvarena pri korišćenju interneta, pa će prenos jednog megabita podataka biti 70 centi, za razliku od sadašnjih 6,88 eura.
Na pitanje da li se može očekivati neko novo sniženje usluga mobilnih operatora Sekulić navodi da su nadležnosti EKIP-a u tom smislu jasne.
– Zadatak Agencije nije da propisuje cijene, niti to radi, nego da stvara uslove za razvoj konkurencije kako bi trište kao logičan rezultat imalo njihovo sniženje. U tom cilju i obavljamo analizu tržišta kako bi prepoznali operatora sa monopolskim položajem. Kada ga identifikujemo imamo zakonsku mogućnost da odredimo regulatorne mjere i to i činimo. Krajnja mjera je i regulacija maloprodajnih cijena pojedinih servisa, a kao rezultat toga krajem 2014. snizili smo cijene interneta za 35 odsto – navodi Sekulić.
On najavljuje da će se cijene internet servisa još snižavati.
– Kad među operatorima identifikujemo onog sa tzv. ,,značajnom pozicijom“ određujemo obavezu vođenja dvojnog računovodstva da bi onemogućili eventualno unakrsno subvencioniranje pojedinih servisa. U tom slučaju procijenjujemo da li cijene treba snižavati i tu možemo da iskoristimo svoje regulatorne nadležnosti – kazao je Sekulić.

D.V.