KOLUMNE

LJUBAV, SEKS I OSTALO: G tačka je seksualna mitologija

dr. dostinic - Copy

Piše: Dr Jovica Dostinić

G-tačka trebalo bi da bude ekskluzivna erogena zona, smještena na prednjem zidu, pet centimetara od ulaza u vaginu. Njenom stimulacijom trebalo bi da se postiže intenzivno erotsko uzbuđenje. Ona bi anatomski predstavljala paralelu prostati, čijom se stimulacijom kod muškaraca može izazvati orgazam. Njemački ginekolog Ernst Gräfenberg je 1950. godine prvi opisao. Po njemu je i nazvana. Godine 1982. u Americi je izdata knjiga pod naslovom: „G-tačka, najjača erogena zona kod žene“. Od tada počinje grozničava potraga, kako žena tako i muškaraca, za ovim tajanstvenim izvorom neslućenih zadovoljstava.

Kada bi postojao leksikon medicinskih zabluda, jedno od poglavlja sigurno bi nosilo naslov „Žene posjeduju G-tačku.“ Legenda o G-tački počiva na istraživanju čiji je uzorak činilo 12 (!) žena, od kojih je pet izjavilo da „tamo dolje nešto osjećaju“. Zvanična medicina je G-tačku protjerala u seksualnu mitologiju.

Ipak, mitovi se teško povinuju pritisku realnosti. O G-tački i danas se piše kao da ona zaista postoji. Možda ste je i tražili, ali je sigurno nijeste našli. Istina je da žensko tijelo posjeduje više erogenih zona – mjesta čijom se stimulacijom postiže seksualno uzbuđenje. Po njihovom rasporedu i osjetljivosti, žene se individualno razlikuju. Zbog toga je uvijek potrebno izvjesno vrijeme za upoznavanje i međusobno usklađivanje seksualnih partnera. Najosjetljivija erogena zona svakako je klitoris (C-tačka). Takođe je vrlo osjetljivo tkivo oko spoljnjeg otvora uretre (U-tačka), kao i čitava prva trećina vagine. Ovo sve je posljedica anatomske raspodjele osjetnih nerava. Njihova najveća koncentracija je u samom klitorisu, a onda se spuštaju i kao bisage obuhvataju predio oko ulaska u vaginu. Zato govorimo o klitoralnom kompleksu.

I ovdje postoje individualne razlike u rasporedu nerava, čime se objašnjava preferiranje određenih položaja prilikom izvođenja polnog akta. Jedan od velikih autoriteta psihološke medicine Sigmund Frojd tvrdio je da su žene koje mogu da dožive orgazam isključivo stimulacijom klitorisa – nezrele. Po njemu bi u toku psihoseksualnog razvoja trebalo da se dogodi pomjeranje sposobnosti doživljavanja orgazma stimulacijom klitorisa (klitoralni orgazam) na vaginu (vaginalni orgazam).  Savremena seksologija ovakav stav smatra prevaziđenim. Orgazam je uvijek povezan sa direktnom ili indirektnom stimulacijom klitorisa i svaki je jednako vrijedan. Neke žene saopštavaju da su u stanju da razlikuju dva do tri tipa orgazma u vezi sa načinom stimulacije. U svakom slučaju ne treba se opterećivati traženjem nikakvih tačaka, nego uživati u onome što tijelu najviše prija.