DRUŠTVO PREPORUKA

PRIVREDNI SUD: Za pet mjeseci uveden stečaj u 151 kompaniju

Podgorički Privredni sud je za pet mjeseci ove godine uveo stečaj u 151 kompaniju, saopštio je njegov predsjednik Blažo Jovanić. On je u intervjuu Pobjedi rekao da je prijedloga za otvaranje stečajnog postupka bilo 251.

privredni sud

Privredni sud u Podgorici (foto: ul-info.com)

Stečajni postupak je, između ostalih, otvoren nad Fabrikom elektroda Piva, mljekarom Nika, Fepkom. Jovanić je podsjetio da je u prošloj godini u 497 društava otvoren stečajni postupak.

Na pitanje za koje se firme traži uvođenje stečaja, on je, s obzirom na veliki broj zahtjeva i činjenicu da samo u radu ima 615 predmeta stečaja, izdvojio neke postupke koji se nalaze pod posebnom pažnjom javnosti kao što su Vektra Boka, TV Vijesti, Tažeks.

-Najveći broj predmeta, oko 50 odsto, završi se u prva tri mjeseca, a devet odsto traje duže od godinu. Iz toga se može izvesti zaključak da se stečajni postupak sprovodi na efikasan i ekonomičan način, u cilju namirenja svih povjerilaca, što je u skladu s osnovnim načelima stečajnog postupka – objasnio je Jovanić.

Na pitanje koji su razlozi ključni za postupke koji duže traju, Jovanić je odovorio da je to nemogućnost unovčenja imovine dužnika, pa se u pojednim postupcima oglas za prodaju imovine stečajnog dužnika raspisuje više puta, jer nema potencijalnih kupaca.

Jedan od ciljeva stečajnog postupka je, kako je naveo, i oporavak stečajnog dužnika kroz reorganizaciju, ili kroz prodaju imovine u cilju nastavljanja obavljanja djelatnosti i uspostavljanja pređašnjeg stanja.

-U toku je reorganizacija u nekoliko privrednih drštava kao što su Putevi Podgorica, Igalopromet, Novi Prvoborac, Javorak, PKB, Izbor Bar, Vektra Montenegro, dok je kroz prodaju imovine Željezare Nikšic unovčenjem stečajne mase ne samo namiren dio povjerilaca, već je i nastavljena proizvodnja -rekao je Jovanić.

U toku je, kako je podsjetio, postupak prodaje imovine Kombinata aluminijuma KAP, koji je takođe uz novog vlasnika uspješno nastavio da posluje, kao i Rudnika boksita, sa namjerom da se nastave i uspostave proizvodni pocesi.

On je rekao da je u prošloj godini bilo 10,8 hiljada predmeta u radu, a svega 121 pritužba, od kojih se većina odnosila na nezadovoljstvo stranaka odlukom koja je donijeta u toku postupka.

Na pitanje koliko ima stečajnih upravnika i da li je taj kadar odgovarajućeg profila, Jovanić je odgovorio da ih, prema ažuriranoj listi Ministarstva pravde iz aprila ove godine, trenutno ima 198.