ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

POČELA SEZONA KOMARACA: Kako se zaštititi

komarac-pixabay_comBliži se ljeto, koje osim sunca, uživanja i putovanja donosi i komarce zbog kojih često presjedne svaki boravak ili odmor u prirodi. Više od 20 odsto ljudi  pravi je  lijepak za komarce, što znači da ih ,,grizu” mnogo više nego onih 80 odsto koji tokom ljeta prebroje tek nekoliko ujeda.

Institut za javno zdravlje Crne Gore objavio je juče preporuke kako se zaštiti od ovih insekata u kojima upozorava i na bolesti koji mogu da izazovu:

Komarci su rasprostranjeni u svim krajevima svijeta i do sada je opisano preko 3000 vrsta. Broj vrsta nije konačan i iz godine u godinu se povećava.

Klimatske promjene (globalno zagrijavanje, suša, poplave) dovele su do pojave invazivnijih vrsta komaraca (tigrasti) i pojave bolesti koje oni prenose u područjima u kojima ih nije bilo. Inficirani komarci širom Evrope predstavljaju prijetnju za pojavu bolesti poput denga i žute groznice, groznice zapadnog Nila, malarije i mnogih drugih. Širenju bolesti doprinosi i pojačan međunarodni saobraćaj.

Komarci se koncentrišu oko stajaćih voda i najaktivniji su u sumrak, tokom noći i u rano jutro, kada je izraženija vlažnost vazduha i niža temperatura. Izuzetak je azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus), koji je aktivan tokom čitavog dana, agresivniji je i potiskuje domicilnu vrstu. Posljednjih 20 godina prati se širenje staništa ovog komarca s obzirom da je on jedan od prenosilaca Arbovirusa, uzročnika žute, denga i groznice zapadnog Nila.

komarci-2-300x203Ubod komarca i liječenje

*nakon ujeda komarca svrab je glavni simptom; pored njega javljaju se otok i crvenilo oko mjesta uboda

*za liječenje navedenih lokalnih reakcija koriste se preparati koji u sebi sadrže anestetike i imaju antiinflamatorno dejstvo; ove promjene ne zahtijevaju profesionalnu njegu

*ukoliko se crvenilo i otok pogoršaju nakon uboda i ukoliko ometaju osobu u obavljanju dnevnih aktivnosti, treba zatražiti pomoć ljekara

Mjere suzbijanja komaraca

komarci-3-300x82

*jednom sedmično ispraznite vodu iz saksija za cvijeće, posuda za vodu kućnih ljubimaca, buradi koja su u dvorištima/na balkonima

*očistite oluke i slivnike od lišća

*sva mjesta sa stajaćom vodom u vašim dvorištima/balkonima redovno isušujte (bare, bazene)

*uklonite stare gume, iskorišćene plastične flaše i limenke iz dvorišta/sa balkona

*održavajte septičke jame i odvodne kanale oko kuće/zgrade

*prekrijte mrežicom ili poklopcem sve posude koje služe za sakupljanje vode

*pravilno odlažite otpad u za to predviđene kontejnere i kante (prekrijte ih sa poklopcem)

Mjere zaštite kod kuće i na putu

*stavite na vrata i prozore mrežice za komarce

*koristite klima uređaje u prostorijama u kojima spavate

*koristite električne aparate koji ispuštaju sredstvo za uništavanje komaraca u zatvorenom prostoru

*otkrivene djelove tijela (vrat, lice, šake) namazati sredstvima za odbijanje komaraca-repelentima; njih nanositi na izložene djelove tijela u periodu kad se očekuje prisustvo komaraca

*izbjegavajte boravak na otvorenom u područjima sa velikim brojem insekata, naročito u periodu između sumraka i svitanja (močvarna područja, ili mjesta sa visokom travom i stajaćom vodom)

* ukoliko planirate odlazak u područje u kom može biti komaraca nostite odjeću svijetlih boja, koja prekriva veći dio tijela (dugački rukavi i duge nogavice) i koja je komotna (komarci mogu da vas ubodu kroz odjeću pripijenu uz tijelo)

* prije odlaska, tokom boravka i po povratku iz malaričnih područja savjetuje se uzimanje antimalaričnih ljekova