MODA SLAJDER

DIZAJNERKA KATARINA ZLAJIĆ: Kreiranje je moj pogled na svijet

1 (4)Crnogorska dizajnerka nakita, modnih detalja i odjevnih komada Katarina Zlajić niže uspjeh za uspjehom.

Evropskoj publici predstavila se nedavno na ,,Pjesmi Evrovizije“, kreiravši nakit za kosu vokalnim solistkinjama koje su pratile u Beču Nenada Kneževića Kneza i na najvećoj prodavnici savremene mode, kako nazivaju Sajam nakita u Vićenci. Na tom događaju oduševila je stručnjake iz ,,Vogue“-a, ,,Elle“-a, ,,Paper“-a i drugih renomiranih modnih časopisa.

Za MNE magazin kaže da je to bilo nevjerovatno iskustvo koje joj  je omogućilo da upozna mnoge talentovane umjetnike iz svijeta i ostvari kontakte sa showroom-ovima i galerijama u Milanu i Rimu.

O ovom i drugim iskustvima, uključujući i kreiranju krune za ovogodišnju mis Crne Gore, govori za naš portal.

Čime ste se vodili  pri izradi krune za mis Crne Gore i nakita za vokalne solistkinje koje su pratile  Kneza na ,,Pjesmi Evrovizije“?

– Prepuštam se stvaranju i dizajnu nakita bazirajući ideje, misli, viziju, zavirujući u lični pogled na svijet. Zelena boja kao izvornost prirode, ljepota šuma, rijeka,  pretvorena u raskoš ženske ljepote i snagu karaktera. Izrada krune je bila jako zahtjevna, takođe je iziskivalo dosta vremena i posebne tehničke izrade.

Predstavili ste nakit u Vićenci. Kakvi su utisci sa tog događaja?

– Moj odlazak u Vićencu podržalo je Ministarstvo nauke i Opština Bijelo Polje. Predstavila sam nakit i aksesoare. Svih 100 dizajnera sa pet kontinenata je imalo svoj kutak. Organizacija je bila na zaista visokom nivou i sve pohvale za ,,Not Just a Label“ i ,,Origin Passion and Beliefs“. Imali smo mogućnost prodaje, kao i direktne kontakte sa magazinima, poput ,,Vogue“-a, ,,Elle“-a, ,,Paper“-a i drugih. Ostvarila sam kontakte sa velikim showroom-ovima i galerijama u Milanu i Rimu. Osim svega navedenog, bilo je jako zabavno. Upoznala sam mnogo talentovanih dizajnera iz raznih dijelova svijeta. Sveukupno – nevjerovatno iskustvo.

Sara Maino je za časopis ,,Vogue“ uvrstila Vaš nakit među 16 brendova koji najviše obećavaju. Koliko Vam to znači?

– Da. Sara Maino – urednica (,,Vogue Italia“ i ,,Vogue Talents“) je bila jedan od važnih gostiju na ,,Origin Passion and Beliefs“-u. Tako je ovom prilikom posjetila moj štand i pokazala  oduševljenje prema mom radu. ,,Vogue“, osim komplimenata koje sam dobila za svoje stvaralaštvo,  jako se zainteresovao za moj rad i tom prilikom mi ponudio pomoć i omogućio mi  dalja predstavljanja  mog rada u velikim centrima kao što su  London i Pariz.

Diplomirali ste vajarstvo na Cetinju. Da li ste i tokom studija razmišljali o tome da će dizajniranje nakita biti Vaše buduće opredjeljenje?

– Izradom aksesoara sam se počela baviti za vrijeme studija, tačnije na posljednjoj godini studija, pošto sam završila vajarstvo. To je bila savršena prilika da iskažem svoju kreativnost u potpuno drugom dijelu umjetnosti – modnoj umjetnosti, i na taj način spojim vajarstvo i modu. Nikada ranije nisam zamišljala sebe kao dizajnerku nakita, ali jednostavno se desilo. Nekada i ne znate šta vas je pokrenulo da radite neke stvari.

Koliko se kod nas, a koliko u regionu cijeni rad dizajnera?

– Svugdje se cijeni sve što je dobro. U inostranstvu se mnogo cijeni umjetnički rad, naravno, ukoliko je originalan i inovativan, i ima jaku umjetničku osnovu. Kod nas, ne mogu da kažem da se ne cijeni, ali se  manje cijeni tj. ima manje ljudi koji cijene prave vrijednosti. Ali, ipak, bitno je da ih ima.

Kakvi su Vaši naredni planovi?

– Trenutno sam skoncentrisana na izradu novih kolekcija nakita, aksesoara i odjevnih komada. Uz sve radne momente čeka me još dosta novih projekata.

Bojana Radonjić

Foto: Privatna arhiva

This slideshow requires JavaScript.