ZDRAVLJE

AGIMA LJALJEVIĆ: Ne sprovode sve institucije efikasno program protiv pušenja

Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan borbe protiv pušenja. Akcenat je na zaustavljanju nezakonite trgovine duvanskim proizvodima i u tu svrhu Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kratak spot koji na najbolji način pokazuje kako sve to utiče na ljude.

Eliminisanje nelegalne trgovine duvanom generisaće godišnju poresku stopu od 31 milijarde dolara vladama, poboljšaće javno zdravlje, pomoći da se smanji kriminal i suzbije izvor prihoda od duvanske industrije. Svjetska zdravstvena organizacija stoga je uputila poziv da zemlje-članice 31. maja potpišu Protokol za eliminaciju nelegalne trgovine duvanskih proizvoda.

Crna Gora

Prema podacima Globalnog istraživanja o potrošnji duvana (GYTS-a), upotreba duvanskih proizvoda u Crnoj Gori među mladima (15-godišnjacima) je povećana sa 4,8% na 6,9%, odnosno 10.8% dječaka i 2.8 % djevojčica. Institut za javno zdravlje želi da ukaže da su duvanski proizvodi vrlo dostupni mladim ljudima, da su i mladi nepušači izloženi „pasivnom pušenju“ (55% ispitanika je stalno izloženo uticaju duvanskog dima u kući, dok je 67,5% njih izloženo ovom uticaju u zatvorenim javnim prostorima). Istraživanje ukazuje da 95.1% trenutnih pušača nabavlja cigarete kupovinom u prodavnicama, kioscima i od uličnih nabavljača, a gotovo svi su naveli da nemaju problema prilikom kupovine cigarete zbog njihovih godina.

Nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana i  direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, prof. dr Agima Ljaljević kazala je za MNE magazin da ne sprovode sve institucije efikasno program protiv pušenja.

– Neke su institucije jako efikasne, dosljedno sprovode, a opet neke ne smatraju da treba da uzmu učešća u tome. Što se tiče zdravstvenih institucija, one uglavnom rade zdravstveno-vaspitne aktivnosti, ali neophodno je da se sve institucije, sa aspekta svojih ingerencija, uključe u realizaciju sprovođenja mjera i aktivnosti – kazala je prof. dr Ljaljević.

szo pusenje

Brojke Svjetske zdravstvene organizacije

– Skoro 80 odsto ili više od milijardu pušača u svijetu žive u zemljama sa niskom i srednjom platežnom moći.
– U prosjeku, jedna osoba umre na svakih šest sekundi od posljedica duvana, procenat smrtnosti odraslih osoba je 1/10.

– Od posljedica duvana svake godine život izgubi šest miliona ljudi, više od pet miliona zbog direktnog unosa duvana, a više od 600.000 zbog indirektnog.

B.R.

Foto: WHO/domzdravljabp.me